Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo aromatyczny wołowy bulion ze smakowitymi dodatkami - jajkiem, pędami fasoli, grzybami mun i smażonym mięsem.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 7196
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 7196
Składniki
Mięso (i ewentualnie kości szpikowe) pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 225 stopniach przez 30 minut. Wkładamy mięso z kośćmi do garnka, zalewamy wodą i zlewamy z papieru wytopiony tłuszcz i szpik - to one nadadzą smaku wywarowi. Dodajemy pokrojoną cebulę (i opcjonalnie seler i pietruszkę - nie ma ich w oryginalnym przepisie) i gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem. Według przepisu wywar powinien się gotować 6 godzin, ja gotowałam tylko 3. Po tym czasie wyjmujemy mięso i przecedzamy wywar. Warzywa nie będą nam już potrzebne. Pozostały wywar doprawiamy pastą miso (lub sosem sojowym) i pieprzem. Bulion jest wyjątkowo aromatyczny. Grzyby mun zalewamy wrzątkiem, po 10 minutach wyciągamy i kroimy w paski. Pokrojone grzyby dodajemy do bulionu.
Mięso zdejmujemy z kości, kroimy i smażymy na oleju sezamowym doprawiając chilli, kolendrą, kuminem i sosem ostrygowym. Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją.
W miseczkach układamy: -makaron, -przesmażone mięso, -surową marchewkę (ściętą np obieraczką do warzyw), -jajko marynowane w sosie sojowym (przepis :https://smaker.pl/przepisy-dodatki/przepis-jajka-marynowane-do-ramenu,183394,sprytnachochla.html) Zalewamy gorącym bulionem, posypujemy pędami fasoli i sezamem. Smacznego!