Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 18-02-2021
Długo gotowany bulion wołowy z dodatkiem grzybów mun, shitake i maślaków. Do tego kukurydza, marynowane jajko, kapusta, pasta miso i olej sezamowy. Wspaniałe bogactwo smaku!
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12275
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1488
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 97
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12275
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1488
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 97
Składniki
Porcję rosołową układamy na blasze wyłożonej folią aluminiową. Najlepiej, aby znalazł się tam zarówno kawałek mięsa rosołowego, jak i kości. Pieczemy w 200 stopniach 30 minut. Mięso zyska na aromacie. Grzyby mun i shiitake zalewamy wrzątkiem i po 10 minutach kroimy na paseczki. Wywar zawsze przygotowuję w szybkowarze, znacznie skraca to proces gotowania. Do szybkowaru wkładamy mięso (razem z wytopionym tłuszczem), pokrojoną marchew, obraną pietruszkę i selera, pokrojoną kapustę, wszystkie grzyby, suszoną cebulę, korzeń lubczyku, liście kafir i pieprz. Od momentu złapania ciśnienia gotujemy 40 minut. Jeśli gotujecie w garnku wywar powinien się gotować 2-3 godziny. Przed podaniem doprawiamy pastą miso i pieprzem do smaku.
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jajka marynowane przygotowujemy z przepisu: https://smaker.pl/przepisy-dodatki/przepis-jajka-marynowane-do-ramenu,183394,sprytnachochla.html Ugotowane mięso obieramy z kości, kroimy w paski. Mieszamy z olejem sezamowym i srirachą. Smażymy na dość dużym ogniu, aby mięso się mocno przysmażyło. Do miseczek wykładamy makaron, kukurydzę pokrojoną w plastry, połówki jajek, smażone mięso i zalewamy bulionem z warzywami i grzybami.