Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 18-02-2021
Długo gotowany bulion wołowy z dodatkiem grzybów mun, shitake i maślaków. Do tego kukurydza, marynowane jajko, kapusta, pasta miso i olej sezamowy. Wspaniałe bogactwo smaku!
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 13485
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9421
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2025
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4031
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 593
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 291
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 13485
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9421
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2025
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4031
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 593
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 291
Składniki
Porcję rosołową układamy na blasze wyłożonej folią aluminiową. Najlepiej, aby znalazł się tam zarówno kawałek mięsa rosołowego, jak i kości. Pieczemy w 200 stopniach 30 minut. Mięso zyska na aromacie. Grzyby mun i shiitake zalewamy wrzątkiem i po 10 minutach kroimy na paseczki. Wywar zawsze przygotowuję w szybkowarze, znacznie skraca to proces gotowania. Do szybkowaru wkładamy mięso (razem z wytopionym tłuszczem), pokrojoną marchew, obraną pietruszkę i selera, pokrojoną kapustę, wszystkie grzyby, suszoną cebulę, korzeń lubczyku, liście kafir i pieprz. Od momentu złapania ciśnienia gotujemy 40 minut. Jeśli gotujecie w garnku wywar powinien się gotować 2-3 godziny. Przed podaniem doprawiamy pastą miso i pieprzem do smaku.
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jajka marynowane przygotowujemy z przepisu: https://smaker.pl/przepisy-dodatki/przepis-jajka-marynowane-do-ramenu,183394,sprytnachochla.html Ugotowane mięso obieramy z kości, kroimy w paski. Mieszamy z olejem sezamowym i srirachą. Smażymy na dość dużym ogniu, aby mięso się mocno przysmażyło. Do miseczek wykładamy makaron, kukurydzę pokrojoną w plastry, połówki jajek, smażone mięso i zalewamy bulionem z warzywami i grzybami.