Do góry

Zupy Przepis na:

Ribollita

Ribollita

Autor:

Przepisów i artykułów: 29 Ocena: 294

Dodano:

Odsłon: 1711

Ribolitta to gęsta zupa wywodząca się z Toskanii. Poznałam ją będąc na wakacjach w Toskanii. Głównym jej składnikiem jest kapusta i fasola. Zagęszcza się ją małymi kawałkami chleba. Wywodzi się z kuchni ubogich którzy wykorzystywali resztki jedzenia. Bardzo smaczna, bardzo gęsta i syta.

Składniki

  • 2 l wody
  • 1/2 główki kapusty (ok. 700 g)
  • 150 g marchewki
  • 1 duża cebula
  • 1 puszka białej fasoli
  • 2 duże ziemniaki
  • 3 duże pomidory
  • 2 liście laurowe
  • 1-2 łyżki oleju
  • Sól
  • Pieprz
  • 3 kromki białego chleba
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ribollita

Przygotowanie

  1. o garnka wlać wodę, doprowadzić do wrzenia, wrzucić poszatkowaną kapustę, pokrojoną w słupki marchewkę oraz nieduże kostki ziemniaków.
    Cebulę pokroić w drobną kostkę, lekko podsmażyć na 1-2 łyżkach oleju, dodać do zupy. Gotować ok. 30 minut.

  2. Doprawić solą, pieprzem. Wrzucić liście laurowe, odcedzoną fasolę oraz pokrojone w drobną kostkę pomidory, gotować jeszcze ok. 10 minut.
    Chleb pokroić w drobną kostkę, gotować jeszcze 10 minut.
    Zupa najlepsza jest na drugi dzień.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń