Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W sezonie grypowym, chyba każdy liczy na dobry rosołek. Sama właśnie jestem w trakcie infekcji i postanowiłam dziś go przygotować. Istotą każdego dania są dobre składniki, a więc kupujemy dobrego kurczaka i włoszczyznę od lokalnego rolnika. Już niedługo sama zamieszkam na wsi i będę korzystać z dobrodziejstw własnego ogródka.
Składniki
Kurczaka dzielimy, piersi odcinamy i wkładamy do lodówki bądź mrozimy. Pozostałe części wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą do wysokości 7/8 garnka, nastawiamy na duży palnik i gotujemy na mocnym ogniu. W tym samym czasię opalamy cebulę. Gdy pojawią się burzyny ściagamy je ,zmniejszamy płomień do minimum, wrzucamy włoszczyznę, cebulę i kostkę wołową.
Z warzyw najmniej dodaje pora bo daje dużo słodkości,mstaram się aby było dużo pietruszki i selera Gotujemy ok 2h po tym czasie, solimy, możemy dodać 2-3łodygi natki pietruszki, chwilę gotujemy. Po ok 15min wyjmujemy warzywa( prócz marchewki) oraz mięso. Podajemy z makronem. Smacznego