Do góry

Zupy Przepis na:

Rosół cielęco - drobiowy

Przepis dnia 2015-12-02
Rosół cielęco - drobiowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 943 Ocena: 24691

Dodano:

Odsłon: 34291

Dzisiejsza propozycja to tradycja polskiej kuchni czyli smakowity i aromatyczny rosół cielęco - drobiowy z dodatkiem suszonych borowików oraz makaronem. Smak tej klasycznej zupy, przeniesie nas w najwspanialsze smaki naszego dzieciństwa :)

Składniki

  • około 800 g cielęciny z kością
  • około 600 g drobiowych części rosołowych (skrzydełka, udka, nóżki)
  • włoszczyzna (marchewki, pietruszka, por, kawałek selera i kapusty włoskiej)
  • 1 cebula biała
  • 2 suszone borowiki
  • listek laurowy
  • ziele angielskie
  • sól i pieprz
  • DODATKI:
  • makaron nitki (najlepiej domowy)
  • natka pietruszki
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso oczyszczamy, zalewamy zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia, a następnie zbieramy powstały "szum".

  2. Cebulkę podpiekamy nad ogniem. Marchewkę, seler, pietruszkę, por i kawałaek kapusty włoskiej dodajemy do gotującego się mięsa wraz z suszonymi borowikami, przypieczoną cebulką, listkiem laurowym i ziarenkami ziela angielskiego. Rosół gotujemy na małym ogniu do momentu, aż mięso będzie miękkie, a całość nabierze intensywnego smaku i aromatu.

  3. Gotowy rosół doprawiamy odrobiną soli oraz pieprzem, a następnie przecedzamy. Podajemy z makaronem i świeżą natką pietruszki.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń