Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rosół Ćwierczakiewiczowej to przepis pochodzący z 1871 roku. Jest niesamowicie aromatyczny, niezbyt tłusty, z wyczuwalną wonią warzyw i mięsa. Świetnie smakuje z makaronem, lanymi kluskami czy też samodzielnie.
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1560
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 54
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1417
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 301
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1560
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 54
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1417
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 301
Składniki
Mięso umyj i przełóż do dużego garnka. Zalej je wodą i wolno gotuj przez 1 godzinę, pozbywając się na bieżąco szumowin.
Garnek zdejmij z ognia i wlej do niego łyżkę zimnej wody. Zbierz powstałe na wierzchu plamy tłuszczu.
Rosół odcedź do drugiego garnka. Wyłów też mięso, przepłucz je pod bieżącą wodą i włóż z powrotem do bulionu. Zagotuj. Posól zupę do smaku.
Włóż korzeń pietruszki, selera pokrojonego w ćwiartki, pory, marchew. Cebulę opal na palniku lub w piekarniku i także dodaj do zupy. Na koniec dołóż grzyby oraz kwiat muszkatołowy. Gotuj na wolnym ogniu przez 3,5-4 godziny.
Na godzinę przed końcem gotowania sparz kapustę włoską i kalafior, a następnie dodaj je także do wywaru.
Po zakończeniu gotowania, odstaw rosół na chwilę z ognia, aby się sklarował. Zbierz nadmiar pływającego tłuszczu.
Do wazy przełóż najpierw pożądane dodatki z garnka oraz posiekaną natkę pietruszki. Zalej odcedzonym bulionem. Rosół Ćwierczakiewiczowej podawaj na ciepło.