Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pamiętam z dzieciństwa, że w niedzielę był obowiązkowo rosół. Czy to wołowy, czy drobiowy, ale rosół. Kto nie lubi rosołu? Ten przepis z inspiracji mojej mamy, która gotowała rosół na kaczce, indyku i kurczaku.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11088
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4904
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1054
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9611
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1427
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11088
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4904
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1054
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9611
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1427
Składniki
Mięso myjemy, a następnie wkładamy do zimnej wody i gotujemy na wolnym ogniu. Od momentu zagotowania gotujemy 2 godziny. W międzyczasie obieramy warzywa i myjemy i trzymamy na boku. Odbieramy cebulę.
Odszumowujemy, kiedy szumowiny się pojawią na powierzchni. W połowie gotowania dodajemy warzywa oraz ziele angielskie i liść laurowy.
Obsażamy cebulę na palniku i dodajemy do rosołu.
Kiedy por i seler zaczną mięknąć, wyjmujemy z rosołu.
Mięso będzie gotowało się w różnym czasie, więc trzeba je wyjmować, aby nie rozgotowało się: korpus, potem indyka i kaczkę. W międzyczasie gotujemy makaron.
Na koniec gotowania doprawiamy albo kostką rosołowa, albo kucharkiem, czy solą. Podajemy z makaronem. Mój tata bardzo lubił z gotowanymi ziemniakami do drugiego dania.