Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rosół często gości na świątecznym stole. Cieszy się nieustająco ogromną popularnością i jest jedną z najchętniej serwowanych zup przy niedzieli. Oczywiście do rosołu doskonałym dodatkiem jest makaron, szczególnie domowy. Dziś ugotujemy delikatny rosół drobiowy z makaronem, w sam raz na niedzielę.
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 65
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, nadziewane marmoladą - pycha! Rogali...
Odsłon: 74
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 65
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, nadziewane marmoladą - pycha! Rogali...
Odsłon: 74
Składniki
Nóżki i skrzydełka myjemy, wkładamy do dużego garnka (ok. 5 l) i zalewamy wodą tak, aby je całkowicie przykryć. Następnie wrzucamy wszystkie obrane i umyte warzywa w całości. Dodajemy pieprz czarny (10 ziarenek), ziele angielskie (5 ziarenek), 4 liście laurowe, lubczyk, pół pęczka pietruszki i grzybki. Rosół po zagotowaniu solimy i zostawiamy na ogniu tylko „mrugający” na co najmniej 1,5 godziny.
Po 1,5 godziny przyprawiamy go wg uznania, gotujemy jeszcze 1/2 godziny. Po tym czasie przecedzamy go. Na talerze dajemy ugotowany makaron, marchewkę pokrojoną w plasterki i rosół. Posypujemy wszystko posiekaną pietruszką.
Zupę gotujemy odkrytą ( pod przykryciem rosół mętnieje) i nie dolewamy wody w trakcie gotowania. Aby rosół był klarowny nie można dopuścić do wrzenia, dlatego od początku gotujemy go na małym ogniu. Z mięsa i warzyw z rosołu możemy upiec pyszny pasztet drobiowo -warzywny