Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rosół często gości na świątecznym stole. Cieszy się nieustająco ogromną popularnością i jest jedną z najchętniej serwowanych zup przy niedzieli. Dziś ugotujemy delikatny rosół drobiowy na kurzych nóżkach.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 207
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2719
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 870
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1625
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14358
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 207
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2719
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 870
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1625
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14358
Składniki
Nóżki i korpus z kurczaka razem z tłuszczem i skórą wkładamy do dużego garnka (ok. 5 l). Następnie wrzucamy wszystkie obrane i umyte warzywa w całości. Dodajemy pieprz czarny (10 ziarenek), ziele angielskie (5 ziarenek), 4 liście laurowe, pół pęczka pietruszki i lubczyk. Zalewamy całość wodą tak, aby całkowicie przykryć mięso i włoszczyznę. Rosół po zagotowaniu solimy i zostawiamy na ogniu tylko „mrugający” na co najmniej 1,5 godziny.
Po 1,5 godziny przyprawiamy go wg uznania, gotujemy jeszcze 1/2 godziny. Zupę gotujemy odkrytą i nie dolewamy wody w trakcie gotowania. Aby rosół był klarowny nie można dopuścić do wrzenia, dlatego od początku gotujemy go na małym ogniu. Po tym czasie przecedzamy go. Na talerze dajemy ugotowany makaron, marchewkę pokrojoną w plasterki i rosół. Posypujemy wszystko posiekaną pietruszką.
Rosół drobiowy z makaronem gotowy!