Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rosół często gości na świątecznym stole. Cieszy się nieustająco ogromną popularnością i jest jedną z najchętniej serwowanych zup przy niedzieli. Dziś ugotujemy delikatny rosół drobiowy na kurzych nóżkach.
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1179
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 428
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3351
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 903
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1179
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 428
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3351
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 903
Składniki
Nóżki i korpus z kurczaka razem z tłuszczem i skórą wkładamy do dużego garnka (ok. 5 l). Następnie wrzucamy wszystkie obrane i umyte warzywa w całości. Dodajemy pieprz czarny (10 ziarenek), ziele angielskie (5 ziarenek), 4 liście laurowe, pół pęczka pietruszki i lubczyk. Zalewamy całość wodą tak, aby całkowicie przykryć mięso i włoszczyznę. Rosół po zagotowaniu solimy i zostawiamy na ogniu tylko „mrugający” na co najmniej 1,5 godziny.
Po 1,5 godziny przyprawiamy go wg uznania, gotujemy jeszcze 1/2 godziny. Zupę gotujemy odkrytą i nie dolewamy wody w trakcie gotowania. Aby rosół był klarowny nie można dopuścić do wrzenia, dlatego od początku gotujemy go na małym ogniu. Po tym czasie przecedzamy go. Na talerze dajemy ugotowany makaron, marchewkę pokrojoną w plasterki i rosół. Posypujemy wszystko posiekaną pietruszką.
Rosół drobiowy z makaronem gotowy!