Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rosół często gości na świątecznym stole. Cieszy się nieustająco ogromną popularnością i jest jedną z najchętniej serwowanych zup przy niedzieli. Oczywiście do rosołu doskonałym dodatkiem jest makaron, szczególnie domowy. Dziś ugotujemy delikatny rosół drobiowy z porcji rosołowej z indyka i kurczaka, w sam raz na niedzielę.
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4926
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 419089
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4926
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 419089
Składniki
Nóżkę i porcje indycze myjemy, wkładamy do dużego garnka (ok. 6 l) i zalewamy wodą. Następnie wrzucamy wszystkie obrane i umyte warzywa w całości. Dodajemy pieprz czarny, ziele angielskie, liście laurowe, pęczek pietruszki i grzybki. Rosół po zagotowaniu solimy, słodzimy i zostawiamy na ogniu tylko „mrugający” na co najmniej 2 godziny.
Po tym czasie rosół przecedzamy, przyprawiamy jeszcze maggi i ewentualnie solą i pieprzem do smaku według uznania.
Na talerze dajemy ugotowany makaron, marchewkę pokrojoną w plasterki i rosół.
Rosół drobiowy z makaronem gotowy!
Nasze rady:
Zupę gotujemy odkrytą. Aby rosół był klarowny nie można dopuścić do intensywnego wrzenia, dlatego od początku gotujemy go na małym ogniu.
Jeśli chcemy trochę uzupełnić wygotowany rosół zawsze dolewamy zimną wodę, aby nie stracił klarowności.
Z mięsa pozostałego po gotowaniu rosołu możemy upiec pasztet drobiowy lub tak jak my tym razem zrobić przepyszne krokiety:
https://smaker.pl/przepisy-dania-glowne/przepis-krokiety-z-miesem-z-rosolu,2039420,walek.html