Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rosół często gości na naszym stole. Szczególnie w święta i niedziele. Tak się utarło, że bez rosołu nie ma świąt. Cieszy się nieustająco ogromną popularnością i jest jedną z najchętniej serwowanych zup, uwielbianą przez nasze dzieci i wnuki. Dziś ugotujemy delikatny rosół drobiowy na kurzych nóżkach i indyku z dodatkiem płynnego karmelu. Tak jak gotowała go nasza babcia Ksenia. Przepis na karmel podamy również.
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 18927
Pyszne bananowe ciasteczka z kawałkami czekolady
Odsłon: 423
Leśny mech z malinami to wilgotne zielone ciasto, które jest prawdziwą ucztą...
Odsłon: 8977
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 18927
Pyszne bananowe ciasteczka z kawałkami czekolady
Odsłon: 423
Leśny mech z malinami to wilgotne zielone ciasto, które jest prawdziwą ucztą...
Odsłon: 8977
Składniki
Nóżki i rosołowe z indyka wkładamy do dużego garnka (ok. 5 l). Następnie wrzucamy wszystkie obrane i umyte warzywa w całości. Dodajemy pieprz czarny (10 ziarenek), ziele angielskie (5 ziarenek), 4 liście laurowe, pół pęczka pietruszki, cebulę w łupinie lub podpieczoną na suchej patelni i lubczyk. Zalewamy całość wodą tak, aby przykryć mięso i włoszczyznę. Rosół po zagotowaniu solimy i zostawiamy na ogniu tylko „mrugający” na co najmniej 1,5 godziny.
Po 1,5 godziny przyprawiamy go wg uznania, gotujemy jeszcze 1/2 godziny. Zupę gotujemy odkrytą i nie dolewamy wody w trakcie gotowania. Aby rosół był klarowny nie można dopuścić do wrzenia, dlatego od początku gotujemy go na małym ogniu.
Po tym czasie przecedzamy go. Przyprawiamy ewentualnie maggi. Wlewamy 2 łyżki karmelu. Na talerze dajemy ugotowany makaron, marchewkę pokrojoną i rosół. Posypujemy wszystko posiekaną pietruszką.
Rosół drobiowy naszej babci z dodatkiem karmelu gotowy!
Karmel płynny - przyprawa naszych babć:
https://smaker.pl/przepisy-dodatki/przepis-karmel-przyprawa-do-zup-i-mies,2058902,walek.html