Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjna, przepyszna, rozgrzewająca zupa z kurczaka z dodatkiem warzyw to prosty sposób na rodzinny obiad, nie tylko w niedzielę. Można ją podawać zarówno z makaronem lub kluskami lanymi. A sam wywar jest świetną podstawą do przygotowania innych zup.
Prostaczek to – jak sama nazwa wskazuje – bardzo proste ciasto: zarówno jeśli...
Odsłon: 2426
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 29
Przepis dnia
Pałki z kurczaka w boczku to pomysł na tradycyjny obiad w nieco innej, bardzi...
Odsłon: 3084
Hiszpański flan to klasyczny deser o aksamitnej, kremowej konsystencji. Jego...
Odsłon: 2759
Prostaczek to – jak sama nazwa wskazuje – bardzo proste ciasto: zarówno jeśli...
Odsłon: 2426
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 29
Przepis dnia
Pałki z kurczaka w boczku to pomysł na tradycyjny obiad w nieco innej, bardzi...
Odsłon: 3084
Hiszpański flan to klasyczny deser o aksamitnej, kremowej konsystencji. Jego...
Odsłon: 2759
Składniki
Marchewki oraz pietruszkę obrać, opłukać i pokroić. 4 ćwiartki z kurczaka umyć i oczyścić. Mięso z kurczaka, marchewki oraz pietruszkę wrzucić go garnka, zalać wodą i zagotować. Po zagotowaniu oczyścić wywar z szumowin. Następnie dodać 5 listków laurowych, 1 obraną cebulę i doprawić wegetą, solą oraz pieprzem do smaku. Gotować na małym ogniu ok. 1 godziny.
W międzyczasie w drugim garnku zagotować wodę. Następnie doprawić ją solą do smaku, dokładnie wymieszać i zmniejszyć ogień. Do garnka dodać 500 g makaronu i gotować do miękkości, od czasu do czasu mieszając. Ugotowany makaron odsączyć na durszlaku.
Po ok. 1 godzinie do garnka z wywarem dodać łodygę selera naciowego, 1/2 pora oraz natkę pietruszki i w dalszym ciągu gotować na małym ogniu przez kolejne ok. 60 minut. Pod koniec gotowania w razie potrzeby rosół doprawić wegetą, solą oraz pieprzem do smaku. Gotowy rosół podawać z wcześniej ugotowanym makaronem oraz warzywami. Smacznego!