Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjna, przepyszna, rozgrzewająca zupa z kurczaka z dodatkiem warzyw to prosty sposób na rodzinny obiad, nie tylko w niedzielę. Można ją podawać zarówno z makaronem lub kluskami lanymi. A sam wywar jest świetną podstawą do przygotowania innych zup.
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2558
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 977
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 227
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2558
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 977
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 227
Składniki
Marchewki oraz pietruszkę obrać, opłukać i pokroić. 4 ćwiartki z kurczaka umyć i oczyścić. Mięso z kurczaka, marchewki oraz pietruszkę wrzucić go garnka, zalać wodą i zagotować. Po zagotowaniu oczyścić wywar z szumowin. Następnie dodać 5 listków laurowych, 1 obraną cebulę i doprawić wegetą, solą oraz pieprzem do smaku. Gotować na małym ogniu ok. 1 godziny.
W międzyczasie w drugim garnku zagotować wodę. Następnie doprawić ją solą do smaku, dokładnie wymieszać i zmniejszyć ogień. Do garnka dodać 500 g makaronu i gotować do miękkości, od czasu do czasu mieszając. Ugotowany makaron odsączyć na durszlaku.
Po ok. 1 godzinie do garnka z wywarem dodać łodygę selera naciowego, 1/2 pora oraz natkę pietruszki i w dalszym ciągu gotować na małym ogniu przez kolejne ok. 60 minut. Pod koniec gotowania w razie potrzeby rosół doprawić wegetą, solą oraz pieprzem do smaku. Gotowy rosół podawać z wcześniej ugotowanym makaronem oraz warzywami. Smacznego!