Do góry

Zupy Przepis na:

Rosół jarzynowy

Rosół jarzynowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 63 Ocena: 799

Dodano:

Odsłon: 822

Czy na diecie bezmięsnej można delektować się dobrym rosołem? Według mnie można. Przepisów na rosół wege można znaleźć w internecie bez liku. Ale jak wiadomo z rosołem, również tym tradycyjnym, jest tak, że każdy smakuje inaczej :) To moje drugie podejście do rosołu bez mięsa. Uważam, że ta wersja jest dużo lepsza. Może dlatego, że zawsze lubiłam rosół lekki, robiony na chudym mięsie z kurczaka. A ten właśnie taki mi przypomina.

Składniki

  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • Zielona część pora
  • ¼ selera korzeniowego
  • 1 gałązka selera naciowego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2-3 grzyby suszone
  • 2 małe pieczarki
  • 1 suszony pomidor (ale nie z zalewy)
  • 1 suszona śliwka
  • 1 cm korzenia imbiru
  • 4-5 gałązek natki pietruszki
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • Łyżeczka suszonego lubczyku
  • ¼ łyżeczki kurkumy
  • 1 płaska łyżeczka soli himalajskiej
  • 2 łyżki oleju o neutralnym smaku
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Rosół jarzynowy

Przygotowanie

  1. Marchew, korzeń pietruszki i korzeń selera obieram i kroję na talarki lub kostkę. Pora i seler naciowy kroję kilka części. Obraną cebulę kroję na ćwiartki i opiekam na suchej patelni. Ma się lekko przypalić.
    W garnku z grubym dnem rozgrzewam olej i przez ok. 5 minut smażę, cały czas mieszając, pokrojone warzywa aby się zeszkliły.

  2. Dodaję resztę składników oraz przyprawy. Zalewam ok. 1,5-1,7 litra wody. I gotuję pod przykryciem 90 min. Na końcu można jeszcze doprawić solą i pieprzem w zależności od upodobań.

  3. Rosół podałam z domowej roboty makaronem bez jajek z dodatkiem kurkumy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 27 stycznia 2018 Rosołek w super zdrowym wydaniu:)Coś dla mnie:))) Odpowiedzi: 2 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń