Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rosół królewski to naprawdę bogata i sycąca zupa. Przepis pochodzi z jubileuszowego 469. odcinka programu „Ewa Gotuje".
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10878
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3511
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2594
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10878
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3511
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2594
Składniki
Mięso przełożyć do garnka z zimną wodą. Przyprawić liściem laurowym, zielem angielskim, lubczykiem i solą. Przykryć i postawić na gazie.
Warzywa korzeniowe pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. Dorzucić pokrojone pieczarki oraz posiekany w plasterki kawałek pora. Cebulę opalić nad ogniem. Wszystko dodać do garnka z mięsem. Gdy wywar zacznie wrzeć, zebrać szumowinę i pod przykryciem gotować na małym ogniu przez 2-3 godziny.
Wątróbkę pokroić w plastry i usmażyć na mocno rozgrzanym maśle. Pod koniec posolić.
Jajko wybić do wrzątku z octem. Gdy białko się zetnie wyłowić, zanurzyć w zimnej wodzie i odcedzić (w ten sam sposób przygotować tyle jajek, ile porcji chcemy wydać).
Na talerzu ułożyć ugotowane ziemniaki, mięso z rosołu, jajko i wątróbkę. Wlać rosół. Udekorować natką pietruszki.