Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mój sposób na rosół , który dzisiaj przedstawię jest bardzo prosty. Do dzisiejszego rosołu nie dodałam liści laurowych ani ziele angielskiego, dałam natomiast podpaloną cebulę dużo jarzyn no i najważniejsze kawałki kurczaka.
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 177
To jest sposób,w jaki przygotowuję wywar do zup z wszelkich pieczonych mięs....
Odsłon: 78
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 177
To jest sposób,w jaki przygotowuję wywar do zup z wszelkich pieczonych mięs....
Odsłon: 78
Składniki
Do garnka wkładamy umyte, oczyszczone kawałki kurczaka. Zalewamy wodą doprowadzamy do zagotowania. Gdy rosół się zagotuje zmniejszamy moc palnika i ściągamy szumowiny które się wytworzyły podczas gotowania.(zbieramy je łyżką cedzakową). Gdy rosół się gotuje przygotowujemy warzywa; marchewkę, pietruszkę seler, por, gałązki natki pietruszki i lubczyku po oczyszczeniu umyć. Cebulę obrać z łupiny , opalić nad palnikiem gazowym, albo używając palnika. Kiedy rosół jest klarowny dodajemy przygotowane warzywa. Gotujemy 30 minut na bardzo wolnym ogniu uważając aby rosół zbyt mocno się nie gotował (bo wtedy zrobi się kalny - mętny) ma tylko sobie pyrkać. Po tym czasie dodajemy przyprawy i gotujemy dalej do momentu aż mięsko i warzywa będą miękkie. Podajemy z ugotowanym makaronem, posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Rosół podczas gotowania.
podpalanie cebuli.
Rosół po ugotowaniu.
Rosół gotowy do podania.