Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rosół od lat jest uważany za zupę, która rozgrzewa, wzmacnia organizm i nawilża śluzówki. To naturalny " lek " na stany zapalne gardła, kaszel i katar.
Roladki z tortilli z szynką i serem żółtym zapiekane w piekarniku to ekspreso...
Odsłon: 295
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 529
Roladki z tortilli z szynką i serem żółtym zapiekane w piekarniku to ekspreso...
Odsłon: 295
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 529
Składniki
Opłukane mięso, przekładamy do sporego saganka i zalewamy zimną wodą, sporo ponad mięso, bo dojdą jeszcze warzywa. Ja większość skóry z mięsa zdejmuję. Saganek wstawiamy na gaz, przykrywamy pokrywką i gotujemy do pierwszego wrzenia. Zdejmujemy pokrywkę, zmniejszamy gaz tak aby rosół tylko lekko " "mrugał". W początkowym etapie, gdy na powierzchni rosołu pojawią się tzw. szumowiny należy je delikatnie usuwać. Tak gotujemy mięso około 60 minut. Obieramy marchew, pietruszki, seler, płuczemy. Seler możemy pokroić na 2-3 części, marchew i pietruszkę możemy zostawić w całości lub przekroić na pół. Opłukanego pora kroimy na 2-3 części, cebulę przepoławiamy. Wszystko dodajemy do rosołu i dalej gotujemy jeszcze ok. 40-60 minut. Jeżeli rosół zbyt mocno wyparuje, dolewamy do garnka wrzątek. Pod koniec rosół doprawiamy solą, pieprzem, ew. kurkumą czy imbirem. Do rosołu tuż przed podaniem dodajemy świeży czosnek przeciśnięty przez praskę i posiekaną natkę pietruszki.