Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rosół od lat jest uważany za zupę, która rozgrzewa, wzmacnia organizm i nawilża śluzówki. To naturalny " lek " na stany zapalne gardła, kaszel i katar.
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 4577
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29502
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 195
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19003
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 843
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 4577
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29502
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 195
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19003
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 843
Składniki
Opłukane mięso, przekładamy do sporego saganka i zalewamy zimną wodą, sporo ponad mięso, bo dojdą jeszcze warzywa. Ja większość skóry z mięsa zdejmuję. Saganek wstawiamy na gaz, przykrywamy pokrywką i gotujemy do pierwszego wrzenia. Zdejmujemy pokrywkę, zmniejszamy gaz tak aby rosół tylko lekko " "mrugał". W początkowym etapie, gdy na powierzchni rosołu pojawią się tzw. szumowiny należy je delikatnie usuwać. Tak gotujemy mięso około 60 minut. Obieramy marchew, pietruszki, seler, płuczemy. Seler możemy pokroić na 2-3 części, marchew i pietruszkę możemy zostawić w całości lub przekroić na pół. Opłukanego pora kroimy na 2-3 części, cebulę przepoławiamy. Wszystko dodajemy do rosołu i dalej gotujemy jeszcze ok. 40-60 minut. Jeżeli rosół zbyt mocno wyparuje, dolewamy do garnka wrzątek. Pod koniec rosół doprawiamy solą, pieprzem, ew. kurkumą czy imbirem. Do rosołu tuż przed podaniem dodajemy świeży czosnek przeciśnięty przez praskę i posiekaną natkę pietruszki.