Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Esencjonalny rosół na perliczce z domowym makaronem. Dla głębi smaku Ewa Wachowicz doprawiła zupę gwiazdkami anyżu, listkami laurowymi, ziarenkami ziela angielskiego, szczyptą szafranu i pęczkiem lubczyku. Rosół gotowała na wolnym ogniu przez 2 godziny. Przepis pochodzi z 500. odcinka programu "Ewa gotuje".
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23018
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 937
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104820
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 402
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23018
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 937
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104820
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 402
Składniki
Sprawioną perliczkę podzielić na kawałki i przełożyć do garnka z zimną wodą. Dorzucić obrane marchewki, pietruszki i seler. Dodać opaloną nad ogniem cebulę i kawałek pora. Doprawić solą. Przykryć i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć pianę (odszumować). Doprawić anyżem, liściem laurowym, zielem angielskim i szafranem. Dorzucić lubczyk i pod przykryciem gotować na małym ogniu przez co najmniej 2 godziny. W tym czasie zrobić makaron.
Mąkę przesiać na stolnicę. Zrobić kopczyk i wybić do niego 1 całe jajko. Dodać żółtka. Wymieszać nożem, następnie zagnieść ciasto. Przykryć i zostawić w spokoju na 20-30 minut.
Ciasto rozwałkować bardzo cienko. Powiesić na drewnianym drążku. Gdy wyschnie zwinąć w rulon i pokroić.
Ugotowany makaron przełożyć na talerze. Dodać ugotowaną marchewkę i zalać gorącym rosołem. Udekorować posiekaną natką pietruszki.