Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Esencjonalny rosół na perliczce z domowym makaronem. Dla głębi smaku Ewa Wachowicz doprawiła zupę gwiazdkami anyżu, listkami laurowymi, ziarenkami ziela angielskiego, szczyptą szafranu i pęczkiem lubczyku. Rosół gotowała na wolnym ogniu przez 2 godziny. Przepis pochodzi z 500. odcinka programu "Ewa gotuje".
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3435
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4123
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 73581
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 556
Ciasto gruszkowe, zwane też u nas babką gruszkową, to przepis, który powinni...
Odsłon: 15643
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3435
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4123
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 73581
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 556
Ciasto gruszkowe, zwane też u nas babką gruszkową, to przepis, który powinni...
Odsłon: 15643
Składniki
Sprawioną perliczkę podzielić na kawałki i przełożyć do garnka z zimną wodą. Dorzucić obrane marchewki, pietruszki i seler. Dodać opaloną nad ogniem cebulę i kawałek pora. Doprawić solą. Przykryć i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć pianę (odszumować). Doprawić anyżem, liściem laurowym, zielem angielskim i szafranem. Dorzucić lubczyk i pod przykryciem gotować na małym ogniu przez co najmniej 2 godziny. W tym czasie zrobić makaron.
Mąkę przesiać na stolnicę. Zrobić kopczyk i wybić do niego 1 całe jajko. Dodać żółtka. Wymieszać nożem, następnie zagnieść ciasto. Przykryć i zostawić w spokoju na 20-30 minut.
Ciasto rozwałkować bardzo cienko. Powiesić na drewnianym drążku. Gdy wyschnie zwinąć w rulon i pokroić.
Ugotowany makaron przełożyć na talerze. Dodać ugotowaną marchewkę i zalać gorącym rosołem. Udekorować posiekaną natką pietruszki.