Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Podstawowe niedzielne danie w wielu polskich domach
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1367
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5884
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8855
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18593
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1367
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5884
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8855
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18593
Składniki
Mięso myjemy i wkładamy do dużego garnka. Wody nalewamy tyle aby mięso było zakryte. Gotujemy na małym ogniu. powstałe szumowiny zbieramy łyżką lub małym sitkiem.
Cebulę obieramy i opalamy na palniku aby zrobiła się trochę przypalona. Marchewkę, seler, pietruszkę i czosnek obieramy. Por dokładnie myjemy.. Wszystkie warzywa oprócz cebuli i czosnku kroimy na mniejsze kawałki (na pół lub na 4 części). Warzywa dodajemy do garnka jeśli mięso jest już ścięte.
Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Rosół pozostawiamy na małym ogniu przez 2 godziny, tak aby bulgotał ale nie gotował się.
Po 2 godzinach dodajemy do rosołu kostkę rosołową do smaku oraz sól i pieprz według uznania. Przyprawiony rosół gotujemy jeszcze 1 godzinę.
WSKAZÓWKI -Pamiętajmy aby rosół delikatnie bulgotał, a nie gotował się. -Ugotowaną marchewkę można wykorzystać i pokroić w kostkę aby podać ją wraz z rosołem. -Ugotowane mięso można wykorzystać do zrobienia farszu na pierogi, krokiety czy uszka.