Zupy Przepis na:
Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 272
Dodano: 05.02.2019
Odsłon: 6779
> 6 os. | > 60 min | trudne | przystępne |
Mięso myjemy i wkładamy do dużego garnka. Wody nalewamy tyle aby mięso było zakryte. Gotujemy na małym ogniu. powstałe szumowiny zbieramy łyżką lub małym sitkiem.
Cebulę obieramy i opalamy na palniku aby zrobiła się trochę przypalona. Marchewkę, seler, pietruszkę i czosnek obieramy. Por dokładnie myjemy.. Wszystkie warzywa oprócz cebuli i czosnku kroimy na mniejsze kawałki (na pół lub na 4 części). Warzywa dodajemy do garnka jeśli mięso jest już ścięte.
Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Rosół pozostawiamy na małym ogniu przez 2 godziny, tak aby bulgotał ale nie gotował się.
Po 2 godzinach dodajemy do rosołu kostkę rosołową do smaku oraz sól i pieprz według uznania. Przyprawiony rosół gotujemy jeszcze 1 godzinę.
WSKAZÓWKI
-Pamiętajmy aby rosół delikatnie bulgotał, a nie gotował się.
-Ugotowaną marchewkę można wykorzystać i pokroić w kostkę aby podać ją wraz z rosołem.
-Ugotowane mięso można wykorzystać do zrobienia farszu na pierogi, krokiety czy uszka.
Na skróty
Komentarze do przepisu (3)

gochna55 02 marca 2019Zgłoś do usunięcia
Prababcia nie używała kostki rosołowej - ewentualnie bulionu w kostkach. Ale wydaje mi się, że nawet nie używała bulionu - sama jestem babcią, mam już swoje lata i NIE UŻYWAM kostki (tak mnie uczyła Babcia). Kostka to chemia, a wystarczy tylko odpowiedni zestaw zielenimy: pietruszki, selera i LUBCZYKU, opalonej cebulki lub dodanie buraczka i pieprzu w ziarenkach. Szkoda psuć smak rosołu kostką :):)12 Kto głosował? | Odpowiedz

Bellajaga 02 marca 2019Zgłoś do usunięcia
A gdzie gałązka lubczyku?4 Kto głosował? | Odpowiedz

babcitereskiciasta 07 lutego 2019Zgłoś do usunięcia
Prababcia wiedziała co dobre.:)4 Kto głosował? | Odpowiedz