Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rosół, podstawa świątecznego obiadu chyba większości Polaków. Ale, wbrew pozorom nie tak łatwo go ugotować.
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 49
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 119
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 57
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 58
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2954
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 49
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 119
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 57
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 58
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2954
Składniki
Mięso umyj, włóż do garnka i zalej zimną wodą. Gotuj na małym ogniu ok. 20 minut, po czym dodaj obrane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa. Gotuj na minimalnym ogniu jeszcze minimum godzinę, dodaj przyprawy i zioła. Jeżeli nie masz świeżego lubczyku - może być nieduża łyżeczka suszonego. Pogotuj jeszcze do miękkości mięsa. Jeżeli wygotuje się za dużo płynu - dolej szklankę zimnej wody. Dopraw rosół do smaku. Ja dodaję na sam koniec gotowania po malutkiej szczypcie zmielonej gałki muszkatołowej, kurkumy i na sam koniec pół kieliszka koniaku (;-)). Wyjmij mięso i marchewkę. Mięso obierz, chude kawałki możesz dodać na talerze. Marchew pokrój w drobną kostkę i równię możesz dodać do talerzy. Na talerze wyłóż ugotowany makaron (przykro mi, jestem leń i kupiłem gotowy), dołóż kawałki mięsa, ugotowaną marchewkę i sporo zielonej pietruszki. Zupę nalewaj bardzo gorącą, prosto z garnka - bez odcedzania.