Zupy Przepis na:
Przepisów i artykułów: 230 Ocena: 4587
Dodano: 16.09.2013
Odsłon: 3779
3-4 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Mięso umyj, włóż do garnka i zalej zimną wodą. Gotuj na małym ogniu ok. 20 minut, po czym dodaj obrane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa. Gotuj na minimalnym ogniu jeszcze minimum godzinę, dodaj przyprawy i zioła. Jeżeli nie masz świeżego lubczyku - może być nieduża łyżeczka suszonego.
Pogotuj jeszcze do miękkości mięsa.
Jeżeli wygotuje się za dużo płynu - dolej szklankę zimnej wody.
Dopraw rosół do smaku. Ja dodaję na sam koniec gotowania po malutkiej szczypcie zmielonej gałki muszkatołowej, kurkumy i na sam koniec pół kieliszka koniaku (;-)). Wyjmij mięso i marchewkę. Mięso obierz, chude kawałki możesz dodać na talerze. Marchew pokrój w drobną kostkę i równię możesz dodać do talerzy.
Na talerze wyłóż ugotowany makaron (przykro mi, jestem leń i kupiłem gotowy), dołóż kawałki mięsa, ugotowaną marchewkę i sporo zielonej pietruszki.
Zupę nalewaj bardzo gorącą, prosto z garnka - bez odcedzania.
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

grajka337 20 listopada 2014Zgłoś do usunięcia
Mmmmm... i to jest rosół jak się należy, z lubczykiem i natką na koniec :) :)8 Kto głosował? | Odpowiedz

joanna78 16 września 2013Zgłoś do usunięcia
Pyszności, uwielbiam dobry rosół.:-)))8 Kto głosował? | Odpowiedz