Do góry

Zupy Przepis na:

Rosół z imbirem

Rosół z imbirem

Autor:

Przepisów i artykułów: 85 Ocena: 333

Dodano:

Odsłon: 441

Imbir dodany do tradycyjnego rosołu podkreśla jego smak i działa rozgrzewająco.

Składniki

  • bulion drobiowy - 2,5 litra
  • imbir - kawałek 5 cm
  • marchewka - 3 szt.
  • pietruszka - 1 szt.
  • kawałek selera
  • mały por - 1 szt.
  • czerwona papryka Palermo - 1 szt.
  • czosnek - 2 ząbki
  • cebula - 1 szt.
  • curry - 1/2 łyżeczki
  • lubczyk suszony - 1/2 łyżeczki
  • sól, pieprz
  • ugotowany makaron nitki lub domowy
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Rosół z imbirem

Przygotowanie

  1. Z umytej papryki usuwamy gniazdo nasienne. Z imbiru zeskrobujemy skórkę. Wszystkie warzywa obieramy i myjemy.

  2. Bulion drobiowy wlewamy do garnka, dodajemy oczyszczony imbir, marchewki, pietruszkę, seler, por, paprykę, ząbki czosnku oraz cebulę. Gotujemy na niewielkim ogniu do miękkości warzyw.

  3. Zbieramy szumowiny i wyjmujemy wszystkie składniki. Doprawiamy curry, lubczykiem, solą i pieprzem.

  4. Marchewkę oraz paprykę kroimy i ponownie dodajemy do rosołu. Podajemy z makaronem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń