Do góry

Zupy Przepis na:

Rosół z kaczki

Rosół z kaczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 2120 Ocena: 47367

Dodano:

Odsłon: 641

Co robicie z włoszczyzną? Ogólnie wiadomo, do rosołu. A obierki? My kolekcjonujemy w zamrażarce, później robimy bulionetkę lub stosujemy do warzywnego wywaru. Rosół z kaczki zaczęliśmy dzień przed. Do tego makaron soba <3

Składniki

  • 2 pęczki włoszczyzny z kapustą (u nas obierki z włoszczyzny)
  • 300 g marchewki (gdy macie obierki)
  • 3 cebule
  • 2 porcje rosołowe z kaczki razem ze skrzydełkami
  • 4 liście laurowe
  • 4 liście kaffiru
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 opakowanie makaronu soba
  • sól, pieprz
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jeśli nie posiadacie obierek z włoszczyzny, to można uraczyć się pęczkami włoszczyzny (kapusta, marchew, pietruszka, seler, pozostałości po natkach- pietruszki i koperku).
    Cebule obieramy, przypalamy.
    Obierki, marchewki, mięso, ziele angielskie, liście laurowe, liście kaffiru zalewamy zimną wodą (około 5 cm ponad poziom zalewanych warzyw i mięsa). Wsypujemy łyżeczkę soli. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień i zbieramy szumowiny. Gotujemy na wolnym ogniu przez 2 godzimy. Marchew wyławiamy. Wywar przerzedzamy.
    Do wywaru dodajemy pokrojone marchewki, pół pęczku posiekanej natki pietruszki, zagotowujemy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
    Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu.
    Podajemy razem z rosołem.
    Posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

pelen_brzuszek 05 kwietnia z kaczki najlepszy, a do tego ten makaron, cudo :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bozka44 03 kwietnia Takze sie zastanawialam nad tymi obierkami, zostaje ich tak duzo, dodatkowo, ajk wiadomo tuz po ich skorka sa najwartosciowsze rzeczy, jadnak tzrebaby bylo bardzo dobrze je umyc, wyszorowac, moze nawet sparzyc, tak ze pomysl godny uwagi. Jesli chodzi o sam rosol - pycha, jednak wg mnie troche za duzo lisci laurowych i ziela angielskiego - o ile w rosole go w ogole uzywac. Wlasnie nosze sie z zamiarem rosolu z kaczki, jeszcze nie robilam (z gesiny bardzo dobry i zdrowy), chcialabym poprobowac. Nota bene, powiedz mi, gdzie kupujesz takie piekne talerze?? Ja nawet obszukujac ebay jak do tej pory nie znajduje nic podobnie pieknego. Pozdro :-)
Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń