Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumianym kolorze polecana szczególnie miłośnikom kaczki.
Wątróbka kurza jest najdelikatniejsza i najbardziej soczysta. Jej przygotowan...
Odsłon: 42
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 302
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w przyprawie gyros, pieczonych w...
Odsłon: 2638
Polecam. Pożywna, smaczna.
Odsłon: 1669
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14483
Wątróbka kurza jest najdelikatniejsza i najbardziej soczysta. Jej przygotowan...
Odsłon: 42
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 302
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w przyprawie gyros, pieczonych w...
Odsłon: 2638
Polecam. Pożywna, smaczna.
Odsłon: 1669
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14483
Składniki
Do dużego garnka (5 litrów) wlewamy 3l wody zimnej, wkładamy porcję rosołową z kaczki, doprowadzamy całość do wrzenia i gotujemy na wolniutkim ogniu (rosół ma tylko pyrkać ), zbieramy szumowiny. Po godzinie dodajemy obraną i pokrojoną na części włoszczyznę, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarenkach, grzybki, cebulę w całości i w łupinie, lubczyk, solimy rosół (1 łyżka soli) i dodajemy 1 czubatą łyżeczkę cukru. Teraz gotujemy zupę na małym ogniu ok. 2 godziny, aż zacznie wydobywać się z garnka piękny aromat rosołu. na koniec doprawiamy ostatecznie do smaku solą, pieprzem i ewentualnie maggi. Posiekaną zieloną pietruszką posypujemy rosół już na talerzu! Rosół przecedzamy i gotowe.
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Podajemy do rosołu.
Nasze rady:
Garnka z gotującym wywarem nie powinno się przykrywać pokrywką, rosół będzie klarowny,
Nie wszyscy szumują rosół, szumowiny i tak opadną na dno garnka, a zupa nie mętnieje od szumowin, wystarczy dać jej ” odpocząć” 15 min po ugotowaniu. Tak robiły nasze babcie, odstawiając gotowy rosół na brzeg kuchni. Rosół nabierał ” mocy ” i pięknie się klarował,
Cukier można dodać do rosołu, ale też nie trzeba. W naszym domu dodawało się cukier (pomimo dużej ilości marchewki, która daje słodycz zupie) do rosołu z kaczki, a także do wszelkich kwaśnych zup, takich jak pomidorowa, ogórkowa czy kapuśniak.