Do góry

Zupy Przepis na:

Rosół z kaczki z lanym ciastem

Rosół z kaczki z lanym ciastem

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 4390

Dodano:

Odsłon: 2254

Od znajomych rolników na targu kupiłem kaczkę. Taką prawdziwą, z podwórka. Żaden brojler z hodowli, normalna, chodząca i pływająca kaczuszka, karmiona zbożem. Dzisiaj to prawie jak dziczyzna. Kaczka, jak kaczka, ale na rosołek zostało.

Składniki

  • warzywa - 2 marchewki, pietruszka, ćwiartka selera, por, cebula, dwa ząbki czosnku.
  • przyprawy - ziele angielskie (3 ziarna), liść laurowy, pół łyżeczki ziarnistego pieprzu
  • natka pietruszki - 3 - 4 gałązki do zupy + pół pęczka do posypania
  • 4 gałązki lubczyku
  • szyja, skrzydełka i podroby z kaczki.
  • jajko
  • 3 łyżeczki mąki
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Z kaczki odetnij skrzydła i szyję, wyjmij podroby (oprócz wątróbki - potrzebna będzie do farszu).
    Wszystko umyj dokładnie i zalej w garnku zimną wodą. Gotuj ok. 30 - 40 minut.

  2. Dodaj obrane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa, gotuj następne pól godziny.
    Dodaj przyprawy.
    Gotuj jeszcze ok. godziny, aż mięso i warzywa będą miękkie.
    Dopraw do smaku solą i pieprzem, przecedź rosół do innego garnka.

    Przygotuj lane ciasto - w kubku rozmieszaj jajko z mąką i odrobiną soli.
    Zagotuj rosół i wlewaj do niego ciasto przez widelec, tak, aby powstały drobne kluseczki.
    Wymieszaj, zagotuj i podawaj posypany posiekaną natka pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń