Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny rosół z kury od gospodarza, ugotowany z warzywami podany z domowej roboty makaronem, udekorowany natką pietruszki.
Śledzie ze śliwkami to jedno z tych dań, które od razu kojarzą nam się z Boży...
Odsłon: 91
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 61
Fasola z dynią i wędzonką jest daniem idealnym na ciemny, ponury listopad. Ar...
Odsłon: 45
Przepis na Sałatkę Cezar z oryginalnym sosem na bazie żółtka z dodatkiem anch...
Odsłon: 40
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1735
Śledzie ze śliwkami to jedno z tych dań, które od razu kojarzą nam się z Boży...
Odsłon: 91
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 61
Fasola z dynią i wędzonką jest daniem idealnym na ciemny, ponury listopad. Ar...
Odsłon: 45
Przepis na Sałatkę Cezar z oryginalnym sosem na bazie żółtka z dodatkiem anch...
Odsłon: 40
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1735
Składniki
Wykonanie makaronu: Mąkę wysypujemy na stolnicę w kształcie stożka. Na środku robimy dołek do którego wbijamy jajka, dodajemy wodę, olej i sól. Wyrabiamy ciasto żeby było gładkie i odchodziło od rąk. Wyrobione ciasto zawijamy w folię i odstawiamy go na godzinę do lodówki żeby odpoczęło. Po tym czasie ciasto dzielimy na cztery części. Z każdej części rozwałkowujemy placki o grubości 2-3 mm. Rozwałkowane placki kroimy na 5-6 centymetrowe paski, dzielimy każdy na połowę i układamy jeden na drugim. Tak ułożone kawałki placków kroimy na cienkie paski. Taki makaron można gotować, zamrozić lub wysuszyć i przechowywać w papierowych torebkach przez okres 2-3 tygodni. Do osolonej, wrzącej wody wrzucamy makaron i gotujemy do jego wypłynięcia, dwie minuty. Ugotowany makaron odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
Wykonanie rosołu: Wymytą, oczyszczoną kurę wkładamy do większego garnka. Włoszczyznę w skład której wchodzi marchew, korzeń pietruszki, seler i kawałek pora myjemy i również wkładamy do garnka. Całość zalewamy wodą i gotujemy na bardzo małym ogniu 3-4 godziny. Rosołu nie zagotowujemy, ma sobie tak pyrkać. Podczas gotowania dodajemy opaloną cebulę, liście laurowe, pieprze i ziele angielskie. Rosół doprawiamy do smaku w końcowej fazie gotowania. W między czasie gdy gotuje się rosół z mąki i jajek robimy makaron. Gotowy rosół podajemy z ugotowanym, domowym makaronem, możemy z wierzchu posypać natką pietruszki. Smacznego !!!