Do góry

Zupy Przepis na:

Rosół z lanymi kluskami

Rosół z lanymi kluskami

Autor:

Przepisów i artykułów: 221 Ocena: 1417

Dodano:

Odsłon: 252

Rosół z lanymi kluskami to świetna propozycja na zupę obiadową. Lekka, z dużą ilością warzyw. Polecam.

Składniki

  • Rosół;
  • 3 litry wody,
  • 6 skrzydełek,
  • 2 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • 1/4 selera,
  • mała cebula,
  • kawałek pora,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 liście laurowe,
  • 3 ziela angielskie,
  • sól i pieprz do smaku,
  • szczypta kurkumy,
  • zioła prowansalskie,
  • przyprawa w płynie,
  • natka pietruszki.
  • Kluski;
  • 1 jajko,
  • 1,5 szklanki mleka,
  • 3 łyżki mąki,
  • szczypta soli.
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Rosół z lanymi kluskami

Przygotowanie

  1. Do garnka wlewamy 3 litry wody zagotowujemy.

    Warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Mięso, warzywa,liście laurowe i ziele angielskie wrzucamy do wody. Gotujemy na małym ogniu do miękkości około 1 godziny. Doprawiamy do smaku.

  2. Kluseczki;

    Do miski wbijamy jajko,solimy, stopniowo dodajemy mleko i mąkę. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy.

    Do gotującego się rosołu wlewamy bardzo cieniutkim strumieniem kluseczki,cały czas mieszając zupę. Gotujemy ok. 2 minut. Na koniec dodajemy natkę pietruszki.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń