Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Każdy rosół jest prozdrowotny i smaczny, obojętnie czy z makaronem, czy lanymi kluseczkami. Niektórzy smakosze tej zupy uwielbiają z ziemniakami. Do nich należał mój tato. Zaletą tego rosołu jest, że szybko się przygotowuje, szybciej niż z makaronem, a smakiem nie ustępuje.
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 110
Domowe frytki warzywne z piekarnika, podane z dodatkiem zdrowszej wersji popu...
Odsłon: 58
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 110
Domowe frytki warzywne z piekarnika, podane z dodatkiem zdrowszej wersji popu...
Odsłon: 58
Składniki
Rosół: Do garnka wlewamy ok 2-3l zimnej wody. Wkładamy porcję rosołową, mięso wołowe, obrane marchewki, pietruszkę, seler, czosnek, opaloną cebulę oraz liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Z wywaru wyjmujemy wszystkie warzywa i mięso. Marchewkę kroimy w talarki i dodajemy do rosołu. Zupę przyprawiamy do odpowiadającego nam smaku.
Ciasto na lane kluski: Jajka mieszamy w dużym kubku za pomocą widelca. Dodajemy 2-3 łyżki zimnej wody i stopniowo mąkę. Ucieramy na gładkie i gęste lejące się ciasto. Do gotującego się rosołu wlewamy bardzo cieniutkim strumieniem kluseczki, jednocześnie mieszając zupę. Gotujemy ok. 1-2 minut. Podajemy z posiekaną natką pietruszki koperek.