Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis zero waste- została część pieczonej kaczki ???
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 202
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3113
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 942
Przepis na klasyczne tiramisu, bez zbędnych dodatków, ale podane w wygodnych...
Odsłon: 705
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 202
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3113
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 942
Przepis na klasyczne tiramisu, bez zbędnych dodatków, ale podane w wygodnych...
Odsłon: 705
Składniki
Po Świętach zostaje sporo mięsa na pieczonej kaczce, zwykle kroi się w plastry pierś i udka, reszta zostaje. Korpus z resztkami mięsa włożyłam do garnka, zalałam wodą i gotowałam godzinę na małym ogniu. Taki wywar można też używać jako bazę sosów.
Wywar przecedziłam, mięso obrałam, można zjeść na kanapkach, zrobić mały pasztet, farsz do pierogów lub dodać do rosołu. Do wywaru dodałam warzywa i przyprawy, oprócz natki pietruszki. Gotowałam do miękkości warzyw. Wyjęłam warzywa oprócz marchewki i wyłączony rosół posypałam posiekaną natką pietruszki.
Ziemniaki uformowałam w trzy części w naczyniu a w czwartą - pustą część wsypałam mąkę ziemniaczaną. Dodałam jajo , w moim przypadku pół bo miałam bardzo mało ziemniaków. Wyrobiłam ciasto, uformowałam kluseczki i wrzuciłam na osolony wrzątek. Od wypłynięcia gotowałam je aż woda się spieni i podniesie- około 2-3 minut.
Smacznego :)