Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis zero waste- została część pieczonej kaczki ???
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13106
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1484
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 14415
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5961
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13106
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1484
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 14415
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5961
Składniki
Po Świętach zostaje sporo mięsa na pieczonej kaczce, zwykle kroi się w plastry pierś i udka, reszta zostaje. Korpus z resztkami mięsa włożyłam do garnka, zalałam wodą i gotowałam godzinę na małym ogniu. Taki wywar można też używać jako bazę sosów.
Wywar przecedziłam, mięso obrałam, można zjeść na kanapkach, zrobić mały pasztet, farsz do pierogów lub dodać do rosołu. Do wywaru dodałam warzywa i przyprawy, oprócz natki pietruszki. Gotowałam do miękkości warzyw. Wyjęłam warzywa oprócz marchewki i wyłączony rosół posypałam posiekaną natką pietruszki.
Ziemniaki uformowałam w trzy części w naczyniu a w czwartą - pustą część wsypałam mąkę ziemniaczaną. Dodałam jajo , w moim przypadku pół bo miałam bardzo mało ziemniaków. Wyrobiłam ciasto, uformowałam kluseczki i wrzuciłam na osolony wrzątek. Od wypłynięcia gotowałam je aż woda się spieni i podniesie- około 2-3 minut.
Smacznego :)