Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rosół to klasyczne danie kuchni polskiej. Większość Polaków nie wyobraża sobie bez niego świątecznego obiadu. Nie istnieje jednak jeden obowiązujący przepis na tę zupę. Poszczególne warianty różnią się proporcjami, a nawet wyborem składników. Wiele osób dodaje też swój sprawdzony, „tajemniczy składnik”, który podnosi walory wywaru. Taką rolę może spełnić… pomidor! Rosół z pomidorem ma piękny kolor i wyrazisty smak. Co więcej, dodanie pomidora sprawia, że zupa staje się bardziej klarowna!
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 3981
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29425
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 178
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18859
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 794
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 3981
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29425
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 178
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18859
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 794
Składniki
Oczyść dokładnie kurę i podziel na mniejsze kawałki. Opłucz i włóż do garnka, w którym ma się gotować. Tak samo postąp z wołowiną. Zalej mięso około 2 l zimniej wody. Dodaj do niej ziele angielskie i liście laurowe. Lekko osól. Zagotuj na średnim ogniu, po czym zmniejsz go do minimum. Usuń z garnka szumowiny. Gotuj nadal (bez przykrycia) przez półtorej godziny, co pewien czas zbierając szumowiny, jeśli to konieczne.
W międzyczasie obierz marchewkę, pietruszkę i selera. Opłucz pora, a cebulę obierz, przekrój na pół i opiecz nad palnikiem. Dodaj warzywa do wywaru i gotuj przez kolejną godzinę. Następnie dołóż do garnka gałązki pietruszki i koperku, a także przekrojonego na kilka kawałków (np. na ćwiartki) pomidora. Gotuj jeszcze przez pół godziny. Pod koniec dopraw do smaku pieprzem.
Ugotowany rosół podaj z kawałkami warzyw i mięsa lub przecedzony. Obie wersje możesz wzbogacić makaronem, np. typu nitki. Możesz też podać porcję pożywnego rosołu z kawałkiem pieczywa.