Do góry

Zupy Przepis na:

Rosół z ziemniakami na podrobach

Rosół z ziemniakami na podrobach

Autor:

Przepisów i artykułów: 36 Ocena: 659

Dodano:

Odsłon: 1616

Rosół można zrobić tradycyjnie ale również w trochę inny sposób. Podroby wracają do łask gdyż są wartościowe. Czemu więc nie spróbować takiego rosołu także z ziemniakami.

Składniki

  • Porcja rosołowa z koguta wiejskiego
  • szyja z kaczki
  • 5 serc z kurcząt
  • 5 wątróbek z kurcząt
  • 5 żołądków z kurcząt
  • 30 dkg wołowiny
  • cebula średnia
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 gałązki świeżego lubczyku
  • sól
  • Natka pietruszki
  • 2 marchewki
  • Pietruszka korzeń
  • seler korzeń ( kawałek)
  • kapusta biała (kawałek)
  • Por
  • Pieprz ziarnisty
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Rosół z ziemniakami na podrobach

Przygotowanie

  1. Solimy 3 litry wody i zagotowujemy. W między czasie płuczemy wszystkie elementy mięsne i odsączamy. Kiedy zagotuję się woda wkładamy mięsa. Podgotowujemy i zmniejszamy ogień aby rosół tzw. "pykał". Po chwili dodajemy wszystkie warzywa bez cebuli. Cebulę nabijamy na widelec i spalamy na czarno nad palnikiem. Po przypaleniu cebuli dodajemy do rosołu. Gotujemy ok. 2,5 - 3 godzin. W między czasie możemy wyjąć mięso drobiowe gdyż się za bardzo rozgotuje.
    Na zakończenie doprawiamy do smaku solą.
    W moim przypadku rosół podany jest z młodymi ziemniakami, kawałkiem wołowiny i częścią podrobów oraz marchewką. Warto spróbować jest naprawdę pyszny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń