Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rosół zakonny nawiązuje do tradycji kuchni żydowskiej – przygotowuje się go z faszerowanymi gęsimi szyjami. Jest niezwykle aromatyczny i sycący mimo braku makaronu.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5309
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 862
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11740
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5063
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1320
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5309
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 862
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11740
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5063
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1320
Składniki
Delikatnie zdejmij skórę z gęsich szyi (tak, by jej nie uszkodzić).
Pozbawione skóry szyje włóż do garnka. Zalej około 2 l wody. Zagotuj. Gotuj na wolnym ogniu, co pewien czas zdejmując z powierzchni „szumowiny”. Po godzinie dołóż do wywaru obrane warzywa korzeniowe, liście laurowe, ziele angielskie i przekrojoną na pół, opieczoną nad palnikiem cebulę. Gotuj przez kolejną godzinę.
Gotowy wywar przecedź. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Oczyść skórę z szyi – usuń z niej tłuszcz (wytop do smażenia cebuli) i starannie ją opłucz.
Posiekaj drobno cebulę i zeszklij na gęsim tłuszczu.
Sparz żołądek. Pokrój go (wraz z wątróbką) na mniejsze kawałki. Razem z cebulą zmiel w maszynce do mięsa przez sitko o średnich oczkach.
Utrzyj masło z żółtkiem. Połącz z podrobami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodaj do masy zioła i płatki chili. Dopraw solą i pieprzem.
Dodaj do masy bułkę tartą. Ubij białko i delikatnie wmieszaj w masę.
Napełnij masą skórę z szyi i szczelnie zwiąż nicią z obu stron. W kilku miejscach nakłuj szpilką.
Włóż do odcedzonego wywaru i gotuj przez około godzinę. Podawaj z posiekaną natką pietruszki.