Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rosół zakonny nawiązuje do tradycji kuchni żydowskiej – przygotowuje się go z faszerowanymi gęsimi szyjami. Jest niezwykle aromatyczny i sycący mimo braku makaronu.
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 47
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 59
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 294
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 47
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 59
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 294
Składniki
Delikatnie zdejmij skórę z gęsich szyi (tak, by jej nie uszkodzić).
Pozbawione skóry szyje włóż do garnka. Zalej około 2 l wody. Zagotuj. Gotuj na wolnym ogniu, co pewien czas zdejmując z powierzchni „szumowiny”. Po godzinie dołóż do wywaru obrane warzywa korzeniowe, liście laurowe, ziele angielskie i przekrojoną na pół, opieczoną nad palnikiem cebulę. Gotuj przez kolejną godzinę.
Gotowy wywar przecedź. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Oczyść skórę z szyi – usuń z niej tłuszcz (wytop do smażenia cebuli) i starannie ją opłucz.
Posiekaj drobno cebulę i zeszklij na gęsim tłuszczu.
Sparz żołądek. Pokrój go (wraz z wątróbką) na mniejsze kawałki. Razem z cebulą zmiel w maszynce do mięsa przez sitko o średnich oczkach.
Utrzyj masło z żółtkiem. Połącz z podrobami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodaj do masy zioła i płatki chili. Dopraw solą i pieprzem.
Dodaj do masy bułkę tartą. Ubij białko i delikatnie wmieszaj w masę.
Napełnij masą skórę z szyi i szczelnie zwiąż nicią z obu stron. W kilku miejscach nakłuj szpilką.
Włóż do odcedzonego wywaru i gotuj przez około godzinę. Podawaj z posiekaną natką pietruszki.