Do góry

Zupy Przepis na:

Rosół ze swojskiego kuraka.

Rosół ze swojskiego kuraka.

Autor:

Przepisów i artykułów: 485 Ocena: 2590

Dodano:

Odsłon: 126

Witajcie serdecznie w piątkowy dzień, jak już wiecie mam swój drób tak że dziś jest piątek a ja odludek i dziś ugotowałam rosół na swoim kuraku brojler. Czy zawsze musi być rosół tylko w niedzielę otóż nie i ja jestem tego przykładem gotuję go wtedy kiedy najdzie mnie ochota.

Składniki

  • 1 kg swojskiego kurczaka lub kupnego,
  • 2 marchewki około 100 g lub więcej,
  • 2 korzenie pietruszki lub kilka małych,
  • 3 plastry selera,
  • kawałek pora,
  • 1 mała cebula,
  • 25 g natki pietruszki,
  • 1,5 łyżki przyprawy z solą.
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Rosół ze swojskiego kuraka.

Przygotowanie

  1. Do garnka wlać 2,5 - 3 litrów wody dodać umyte porcje z kurczaka ( ja daję kuper, kadłubek z szyją, łapki, wątrobę, serce, żołądek oraz skórę z piersi kurczaka ). Następnie dodać wszystkie warzywa oraz opaloną cebulę, nie solić, wstawić do gotowania. Od czasu zagotowania się wywaru, gotować na wolnym ogniu tak aby się tylko pyrkotał przez około 3 godziny do miękkości mięsa, w międzyczasie zebrać powstałe szumowiny .

  2. Gdy mięso jest już mięciutkie ( wiadomo z kupnego będzie o wiele szybciej miękkie ), doprawić według swego smaku ulubioną przyprawą z dodatkiem soli i zebrać nadmiar tłuszczu. Rosół czym wolniej się gotuje tym bardziej jest klarowny. Jak już doprawiony i mięso jest bardzo miękkie wkroić natkę pietruszki, zagotować leciutko i odstawić z ognia.

  3. Nie każdy lubi rosół, my bardzo lubimy najbardziej jednak wolimy z ziemniakami jak za czasów dzieciństwa. Dziś jednak podałam z makaronem kupnym ponieważ nie ma za bardzo czasu ponieważ pomału się pakujemy. Rosołek przed podaniem można dodatkowo posypać świeżo zmielonym pieprzem czarnym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń