Do góry

Zupy Przepis na:

Rozgrzewająca zupa na jesienne chłody. Lepsza od wojskowej grochówki

Rozgrzewająca zupa na jesienne chłody. Lepsza od wojskowej grochówki

Autor:

Przepisów i artykułów: 222 Ocena: 2689

Dodano:

Odsłon: 4582

Prosta i sycąca zupa z leśnych grzybów to kwintesencja jesiennych smaków. Idealnym dodatkiem do niej będą proste grzanki z serem lub groszek ptysiowy.

Składniki

  • Pół kilograma grzybów leśnych (mogą być mieszane)
  • 1 cebula
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 3 ząbki czosnku (można więcej)
  • 2 łyżki masła
  • 1 marchewka
  • 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 30 lub 36%
  • Sól i pieprz
  • Opakowanie ulubionego makaronu (200-300g)
  • 2 średniej wielkości ziemniaki
  • 1 pietruszka
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Rozgrzewająca zupa na jesienne chłody. Lepsza od wojskowej grochówki

Przygotowanie

  1. Grzyby oczyść i pokrój na duże kawałki. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Rozgrzej na patelni masło, wrzuć na nie cebulę i podsmaż do zeszklenia. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę smaż. Dorzuć grzyby i smaż jeszcze 5 minut. 

  2. Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach.

  3. Grzyby i cebulę przełóż do garnka, dodaj marchewkę i zalej bulionem. Zupę dopraw pieprzem i solą i gotuj jeszcze 15-20 minut. Dodaj śmietankę, a następnie zmiksuj na gładki krem (odkładając wcześniej nieco grzybów do dekoracji).

  4. Makaron ugotuj wg instrukcji na opakowaniu. Nałóż na talerze i zalej zupą. Możesz udekorować zieleniną i grzybami. 

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń