Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na zimowe dni proponuję szybką, pożywną zupę z czerwonej soczewicy z pysznymi dodatkami - serem feta i prażonym słonecznikiem.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9588
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1101
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4441
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 208
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20885
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9588
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1101
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4441
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 208
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20885
Składniki
Płuczemy czerwoną, łuskaną soczewicę na sitku. Obieramy cebulę i czosnek, podsmażamy na oleju do zeszklenia, lekko solimy.Marchewkę kroimy w cieniutkie plasterki. Do garnka wkładamy cebulę, czosnek marchewkę i zalewamy 1, 5 litra wody/bulionu. Dorzucamy listek, ziele angielskie, szczyptę kurkumy. Czekamy aż się woda zagotuje i dorzucamy szklankę przepłukanej czerwonej soczewicy i przecier pomidorowy.
Gotujemy około 10, max.15 minut, żeby soczewica całkowicie się nie rozpadła. Doprawiamy na końcu solą, pieprzem, odrobiną chili. Podajemy z dodatkiem pokruszonego sera feta, podprażonym słonecznikiem i kolorowym pieprzem. Wspaniale rozgrzewa, wybornie smakuje.