Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na mroźne dni najlepsza jest gorąca zupka, która nas szybko rozgrzeje.
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 571
Przepis dnia
Smaki Grecji!
Odsłon: 240
Pare zasad jak ugotować smaczny, klarowny rosół. Mój na zdjęciu jest rosołem...
Odsłon: 40
Baza marchewkowa jest bardzo popularna w krajach byłego ZSRR. Często używa si...
Odsłon: 64
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 571
Przepis dnia
Smaki Grecji!
Odsłon: 240
Pare zasad jak ugotować smaczny, klarowny rosół. Mój na zdjęciu jest rosołem...
Odsłon: 40
Baza marchewkowa jest bardzo popularna w krajach byłego ZSRR. Często używa si...
Odsłon: 64
Składniki
Wszystkie warzywa korzeniowe i boczek kroimy w kosteczkę, pora kriomy w plasterki Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek drobno siekamy.
Do dużego robdla dajemy masło i podsmażamy czosnek i cebulkę. Kiedy się zeszklą dodajemy pokrojone warzywa. Wszystko przesmażamy na maśle kilka minut często mieszając. Na patelni wytapiamy boczek i lekko rumienimy. Podsmażony boczek wrzucamy do warzyw zalewamy bulionem. Dodajemy listek laurowy, ziarna pieprzu i ziela angielskiego. Gotujemy ok 10 minut. Warzywa powinny zmięknąć.
Brokuł dzielimy na małe kawałki dodajemy do zupy i gotujemy do miękkości warzyw. Imbir obieramy i ścieramy na tarce lub drobniutko siekamy. Dajemy do zupy resztę przypraw i sól do smaku. Na koniec dajemy rozdrobniony serek kremowy i posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy aż ser się rozpuści. Jeśli ktoś chce można dodać jeszcze łyżkę kwaśnej śmietany ale nie jest to konieczne