Do góry

Zupy Przepis na:

Rozgrzewajaca zupa z warzywami i serkiem topionym

Rozgrzewajaca zupa z warzywami i serkiem topionym

Autor:

Przepisów i artykułów: 27 Ocena: 231

Dodano:

Odsłon: 797

Na mroźne dni najlepsza jest gorąca zupka, która nas szybko rozgrzeje.

Składniki

  • 1 por mniejszy lub 1/2 dużego
  • 1 seler średni
  • 2-3 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 brokuł lub kalafior
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 20 dkg wędzonego boczku
  • 100 g serka kremowego topionego lub innego wg uznania
  • 2 L bulionu
  • Natka pietruszki
  • PRZYPRAWY:
  • Imbir ok 1,5 cm. Szczypta kardamonu i mielonej gałki muszkatałowej
  • 1łyżeczka papryki słodkiej i ostrej
  • Listek laurowy
  • 3 kulki ziela angielskiego oraz 1/2 łyżeczki ziela mielonego
  • Kilka ziaren pieprzu
  • Sól do smaku
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Rozgrzewajaca zupa z warzywami i serkiem topionym

Przygotowanie

  1. Wszystkie warzywa korzeniowe i boczek kroimy w kosteczkę, pora kriomy w plasterki Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek drobno siekamy.

  2. Do dużego robdla dajemy masło i podsmażamy czosnek i cebulkę. Kiedy się zeszklą dodajemy pokrojone warzywa. Wszystko przesmażamy na maśle kilka minut często mieszając. Na patelni wytapiamy boczek i lekko rumienimy. Podsmażony boczek wrzucamy do warzyw zalewamy bulionem. Dodajemy listek laurowy, ziarna pieprzu i ziela angielskiego. Gotujemy ok 10 minut. Warzywa powinny zmięknąć.

  3. Brokuł dzielimy na małe kawałki dodajemy do zupy i gotujemy do miękkości warzyw. Imbir obieramy i ścieramy na tarce lub drobniutko siekamy. Dajemy do zupy resztę przypraw i sól do smaku. Na koniec dajemy rozdrobniony serek kremowy i posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy aż ser się rozpuści. Jeśli ktoś chce można dodać jeszcze łyżkę kwaśnej śmietany ale nie jest to konieczne

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń