Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ryżanka , to nic innego jak inna wersja rosołu domowego. Zupa bardzo prosta w przygotowaniu, zdrowa i przede wszystkim smaczna. Ryżanka dosyć popularną zupą dla dzieci lub dla osób z problemami żoładkowymi. Sprawdza się idealnie w okresie jesienno- zimowym bo jest doskonale pożywnym i rozgrzewającym posiłkiem. To również niezwykle prosty i smaczny pomysł na obia
Pomysł na zdrowe i trochę urozmaicone nasze ulubione ziemniaki. Dodałam bruki...
Odsłon: 98
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 1816
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 198
Przepis na pełnoziarniste tortille wypełnione warzywami, grillowanym serem ha...
Odsłon: 6300
Pomysł na zdrowe i trochę urozmaicone nasze ulubione ziemniaki. Dodałam bruki...
Odsłon: 98
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 1816
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 198
Przepis na pełnoziarniste tortille wypełnione warzywami, grillowanym serem ha...
Odsłon: 6300
Składniki
Sposób przyrządzenia Do dużego garnka wkładamy piersi z kurczaka i zalwewamy 2 litrami zimnej wody. Następnie warzywa czyli: marchewkę, seler, cebulę i pietruszkę obieramy i w całości dodajemy do garnka razem z umytym kawałkiem pora. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i pół łyżeczki suszonego lubczyku. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 45 minut. Po tym czasie wyjmujemy kawałki kurczaka i warzywa (cebula już nam nie będzie potrzebna, oddała caly smak do bulionu). W kolejnym kroku do naszego wywaru wsypujemy ryż i gotujemy go około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Lekko wystudzone warzywa z wywaru kroimy w kostkę, paseczki lub przecieramy na tarce na o dużych oczkach. Natomiast kurczaka kroimy na małe kawaleczki.. Kiedy ryż już się ugotuje mięso i warzywa ponownie dodajemy do zupy. Całość gotujemy jeszcze jakieś 10-15 minut i nasza zupka gotowa. Smacznego !! Porada Podajemy ze świeżo posiekaną natką pietruszki. Zamiast piersi możemy ugotować na dowolnych porcjach kurczaka np. udka, pałki czy korpus. Jednak z piersi wychodzi najsmaczniejsza i bardzo delikatna zupka.