Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ryżanka , to nic innego jak inna wersja rosołu domowego. Zupa bardzo prosta w przygotowaniu, zdrowa i przede wszystkim smaczna. Ryżanka dosyć popularną zupą dla dzieci lub dla osób z problemami żoładkowymi. Sprawdza się idealnie w okresie jesienno- zimowym bo jest doskonale pożywnym i rozgrzewającym posiłkiem. To również niezwykle prosty i smaczny pomysł na obia
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 153
Zastanawialiście się kiedyś skąd swoją nazwę wzięły leniwe pierogi? Leniwe są...
Odsłon: 346
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 3098
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 153
Zastanawialiście się kiedyś skąd swoją nazwę wzięły leniwe pierogi? Leniwe są...
Odsłon: 346
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 3098
Składniki
Sposób przyrządzenia Do dużego garnka wkładamy piersi z kurczaka i zalwewamy 2 litrami zimnej wody. Następnie warzywa czyli: marchewkę, seler, cebulę i pietruszkę obieramy i w całości dodajemy do garnka razem z umytym kawałkiem pora. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i pół łyżeczki suszonego lubczyku. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 45 minut. Po tym czasie wyjmujemy kawałki kurczaka i warzywa (cebula już nam nie będzie potrzebna, oddała caly smak do bulionu). W kolejnym kroku do naszego wywaru wsypujemy ryż i gotujemy go około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Lekko wystudzone warzywa z wywaru kroimy w kostkę, paseczki lub przecieramy na tarce na o dużych oczkach. Natomiast kurczaka kroimy na małe kawaleczki.. Kiedy ryż już się ugotuje mięso i warzywa ponownie dodajemy do zupy. Całość gotujemy jeszcze jakieś 10-15 minut i nasza zupka gotowa. Smacznego !! Porada Podajemy ze świeżo posiekaną natką pietruszki. Zamiast piersi możemy ugotować na dowolnych porcjach kurczaka np. udka, pałki czy korpus. Jednak z piersi wychodzi najsmaczniejsza i bardzo delikatna zupka.