Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Seler korzeniowy to moim zdaniem bardzo niedoceniane warzywo. Szkoda, gdyż jest pyszny i zdrowy. Jego słodki smak bardzo dobrze komponuje się z innymi składnikami. Moją dzisiejszą propozycją jest niezwykle kremowa zupa selerowa podana z grillowanym tuńczykiem. Tak podana zupa może zastąpić danie główne, jeśli podamy ją z całym stekiem. Można również podać tylko z dwoma lub trzema plasterkami tuńczyka, jeśli planujemy podać drugie danie. Tak przygotowana zupa prezentuje się bardzo elegancko, więc idealnie wpasuje się w świąteczne menu.
Przepis dnia
Przepis na pyszniutkie, delikatne kluseczki serowo-bananowe. Robi się je błys...
Odsłon: 10401
Najbardziej spektakularnym ciastem na przyjęciu weselnym jest zwykle piętrowy...
Odsłon: 2840
Szybki przepis na zdrową sałatkę, idealna gdy mają wpaść goście.
Odsłon: 954
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7873
Danie obiadowe idealne do zabrania do pracy na lunch.
Odsłon: 217
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 189
Przepis dnia
Przepis na pyszniutkie, delikatne kluseczki serowo-bananowe. Robi się je błys...
Odsłon: 10401
Najbardziej spektakularnym ciastem na przyjęciu weselnym jest zwykle piętrowy...
Odsłon: 2840
Szybki przepis na zdrową sałatkę, idealna gdy mają wpaść goście.
Odsłon: 954
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7873
Danie obiadowe idealne do zabrania do pracy na lunch.
Odsłon: 217
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 189
Składniki
Obrane ziemniaki i seler kroimy w mniejsze kawałki. Do warzyw dodajemy kostkę warzywną, sól, rozkruszone ziele angielskie i liść laurowy. Zalewamy wodą lub bulionem warzywnym. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Do zupy wlewamy śmietanę. Ponownie doprowadzam do zagotowania. Zupę miksujemy, aż będzie aksamitnie gładka. Dla pewności można ją jeszcze przetrzeć przez sito. Doprawiamy do smaku. Stek z tuńczyka nacieramy solą, pieprzem i olejem. Grillujemy, aż zrumieni się z obu stron. W środku powinien zostać różowy. Długość zależy od grilla lub patelni, na której go przyrządzamy. Dlatego najlepiej sprawdzić dotykając go palcem. Im miększy, tym słabiej będzie wysmażony. Zupę podajemy ze stekiem pokrojonym w plasterki. Ja podałam jeden stek na osobę, ale jeśli planujemy podać drugie danie wystarczy po 2-3 plasterki na osobę. Całość posypujemy szczypiorkiem, pestkami granatu i groszkiem cukrowym.