Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Selerowa zupa z siekanymi orzechami"
Piersi kacze przygotowane na niedzielny obiad. Piersi wyszły smaczne, mięsko...
Odsłon: 819
Piersi kacze przygotowane na niedzielny obiad. Piersi wyszły smaczne, mięsko...
Odsłon: 819
Składniki
Cebulę i seler obieramy, a następnie kroimy w kostkę. W sporym rondlu roztapiamy masło klarowane, dodajemy cebulę i seler, smażymy przez kilka minut, uważając, aby warzywa za bardzo się nie podsmażyły.
Po chwili oprószamy cebulę i seler mąką, mieszamy, a następnie powoli, aby nie powstały grudki z mąki, zalewamy wszystko wywarem drobiowym. Całość mieszamy i stopniowo dodajemy śmietankę. Na koniec doprawiamy zupę pieprzem i solą. Gotujemy na wolnym ogniu aż kostki selera będą zupełnie miękkie.
Za pomocą blendera miksujemy ugotowaną zupę. Orzechy włoskie siekamy dość grubo, dodajemy je do zmiksowanej zupy i doprowadzamy ją do wrzenia.
Zupę selerową podajemy w kokilkach lub na talerzach udekorowaną jasnozielonymi listkami selera naciowego, natką pietruszki oraz kawałkami posiekanych włoskich orzechów.
Czas przygotowania 60 minut. Cena porcji ok. 1,20 zł.
Wartość odżywcza porcji 392 kcal Białko 6 g/Tłuszcz 7 g/Węglowodany 27 g.Źródło: Rewia