Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna zupa ze słonecznymi kurkami. Idealna na jesenną pluchę, ale nie tylko!
Pyszna I þradýcyjna wołowa rolada Śląska to poprostu wyśmienity niedzielny ob...
Odsłon: 1223
Makaron z cukinia w delikatnym sosie to błyskawiczne i pyszne bezmięsne danie...
Odsłon: 29425
Pyszne i szybkie ciasto , wystarczy wymieszać i połączyć składniki . Ciasto n...
Odsłon: 163
Dzisiaj zapraszam na ciasto, które króluje na polskich stołach niezależnie od...
Odsłon: 71
Odwiedzając Węgry, należy obowiązkowo spróbować legendarną przekąskę jaką jes...
Odsłon: 890
To najprostsze babeczki na świecie. Mimo iż są proste i szybkie w przygotowan...
Odsłon: 56
Makaron z cukinia w delikatnym sosie to błyskawiczne i pyszne bezmięsne danie...
Odsłon: 29425
Pyszne i szybkie ciasto , wystarczy wymieszać i połączyć składniki . Ciasto n...
Odsłon: 163
Dzisiaj zapraszam na ciasto, które króluje na polskich stołach niezależnie od...
Odsłon: 71
Odwiedzając Węgry, należy obowiązkowo spróbować legendarną przekąskę jaką jes...
Odsłon: 890
To najprostsze babeczki na świecie. Mimo iż są proste i szybkie w przygotowan...
Odsłon: 56
Składniki
Marchewkę i ziemniaki obrać, pokroić w plasterki.
W garnku z grubym dnem rozgrzać 2 łyżki masła klarowanego, podsmażyć do lekkiego zrumienienia marchewkę i ziemniaki.
Warzywa zalać bulionem i gotować do miękkości.
Tymczasem kurki dokładnie umyć, oczyszczając z wszystkich leśnych paprochów (co nie jest łatwe, przyznaję) i pokroić na kawałki podobnej wielkości. Cebulę pokroić w piórka.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła klarowanego. Zeszklić na nim cebulę, dodać kurki, smażyć na średnim ogniu, aż odparuje woda i staną się miękkie (około 5 minut). Kurki należy smażyć krótko, ponieważ w miarę wydłużania czasu obróbki cieplnej nie miękną, tylko stają się coraz twardsze. Pod koniec smażenia dodać listki tymianku, doprawić grzyby solą i pieprzem.
Gdy ziemniaki i marchewka będą miękkie, wyłowić je łyżką cedzakową i odłożyć do miseczki, pozostawiając w wywarze część ziemniaków – zmiksować je z bulionem. To trochę zagęści zupę bez konieczności użycia zasmażki z mąki.
Doprawić zupę śmietaną lub jogurtem, pamiętając o zahartowaniu, dokładnie wymieszać. Następnie wrzucić wyłowione wcześniej warzywa i podsmażone grzyby (trochę zostawić do dekoracji). Zagotować zupę i odstawić z ognia.
Żeby śmietana nie zwarzyła nam się podczas podgrzewania, trzeba najpierw wlać ją do miseczki, roztrzepać i wlać do niej chochlę lub dwie gorącej zupy. W ten sposób hartujemy śmietanę, teraz po wlaniu do garnka z zupą już się nie rozwarstwi. Zawsze stosuję ten sposób i zawsze się sprawdza – warto go zapamiętać.
Doprawić posiekanym koperkiem i podawać.
Przepisy Zupy
Zupy
Kartoflanka
Zupy
Zupa krem z białych szparagów z koperkiem
Zupy
Zupa naleśnikowa
Zupy
Zupa porowa z mięsem mielonym
Kartoflanka
Moja dzisiejsza kartoflanka jest smaczna, prosta w przygotowaniu i trochę inn...
Odsłon: 371
Zupa krem z białych szparagów z koperkiem
Prosta i smaczna zupa krem z białych szparagów z dodatkiem koperku. W maju ko...
Odsłon: 156