Do góry

Zupy Przepis na:

Śląska zupa z kurkami

Śląska zupa z kurkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 325 Ocena: 3616

Dodano:

Odsłon: 7405

Pyszna zupa ze słonecznymi kurkami. Idealna na jesenną pluchę, ale nie tylko!

Składniki

  • 2 marchewki
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 300 g kurek (lub innych świeżych grzybów, najlepiej leśnych)
  • 1 cebula
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 1/2 pęczka koperku
  • masło klarowane (można użyć oleju), sól, pieprz
  • 100 g kwaśnej śmietany 18% lub 200 g gęstego jogurtu
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Marchewkę i ziemniaki obrać, pokroić w plasterki.

  2. W garnku z grubym dnem rozgrzać 2 łyżki masła klarowanego, podsmażyć do lekkiego zrumienienia marchewkę i ziemniaki.

  3. Warzywa zalać bulionem i gotować do miękkości.

  4. Tymczasem kurki dokładnie umyć, oczyszczając z wszystkich leśnych paprochów (co nie jest łatwe, przyznaję) i pokroić na kawałki podobnej wielkości. Cebulę pokroić w piórka.

  5. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła klarowanego. Zeszklić na nim cebulę, dodać kurki, smażyć na średnim ogniu, aż odparuje woda i staną się miękkie (około 5 minut). Kurki należy smażyć krótko, ponieważ w miarę wydłużania czasu obróbki cieplnej nie miękną, tylko stają się coraz twardsze. Pod koniec smażenia dodać listki tymianku, doprawić grzyby solą i pieprzem.

  6. Gdy ziemniaki i marchewka będą miękkie, wyłowić je łyżką cedzakową i odłożyć do miseczki, pozostawiając w wywarze część ziemniaków – zmiksować je z bulionem. To trochę zagęści zupę bez konieczności użycia zasmażki z mąki.

  7. Doprawić zupę śmietaną lub jogurtem, pamiętając o zahartowaniu, dokładnie wymieszać. Następnie wrzucić wyłowione wcześniej warzywa i podsmażone grzyby (trochę zostawić do dekoracji). Zagotować zupę i odstawić z ognia.

  8. Żeby śmietana nie zwarzyła nam się podczas podgrzewania, trzeba najpierw wlać ją do miseczki, roztrzepać i wlać do niej chochlę lub dwie gorącej zupy. W ten sposób hartujemy śmietanę, teraz po wlaniu do garnka z zupą już się nie rozwarstwi. Zawsze stosuję ten sposób i zawsze się sprawdza – warto go zapamiętać.

  9. Doprawić posiekanym koperkiem i podawać.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń