Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tej zupy, choć bazuje jedynie na karmelizowanej cebuli, wytrawnym winie i wywarze warzywnym lub mięsno - warzywnym, nie da się opisać jednym słowem. Na pewno jej smak można określić jako wyrafinowany i nie mający odpowiednika w żadnym innym daniu. To słodko - winna podróż do francuskich winnic. Idealna na niedzielny obiad lub uroczystą kolację, na pewno zostanie carycą każdego stołu. Gorąco zapraszam na zupę cebulową, która choć w pierwszej fazie przygotowania wyciśnie Wam łzy z oczu, to finalnie skradnie serce i uwiedzie kubki smakowe.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 414
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 760
W ten sposób ugotowane jajka nie będą mieć zielonkawej obwódki na żółtku, no...
Odsłon: 369
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 414
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 760
W ten sposób ugotowane jajka nie będą mieć zielonkawej obwódki na żółtku, no...
Odsłon: 369
Składniki
Obrać cebulę, przekroić wzdłuż na pół i pokroić w piórka o szerokości do półtorej milimetra.
W szerokim garnku, w którym będzie gotowana zupa, roztopić masło, połączyć z oliwą, wrzucić pokrojoną cebulę i na średnim ogniu smażyć przez minimum 40 minut, mieszając. Cebula powinna się skarmelizować i lekko zbrązowieć (barwa czekolady mlecznej). Delikatnie zwiększyć płomień, dolać wino i wymieszać całość, doprawić solą i pieprzem. Jeśli na dnie garnka są lekkie przyrumienienia, należy je zeskrobać delikatnie drewnianą lub teflonową łyżką, bowiem dodadzą aromatu całości. Po około 5 minutach dodać gorący (najlepiej wrzący) bulion i dusić całość pod przykryciem jeszcze 25 - 30 minut.
Bagietkę pokroić na plastry, natrzeć z obu stron roztartym ząbkiem czosnku, delikatnie przypiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza. W oryginalnym przepisie zupę umieszcza się w żaroodpornych miseczkach, przykrywa grzankami, posypuje serem i zapieka całość przez około 5 minut w piekarniku w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Jeśli nie macie takich naczyń, delikatnie zrumienione bagietki posypcie startym serem, chwilę zapiekajcie, aż ser się rozpuści i podajcie ułożone na gorącej zupie. Niezależnie od sposobu serwowania, zawsze będzie przepysznie!