Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mimo iż za oknem wreszcie mamy słonko, w mojej jadalni gości dzisiaj zupa z soczewicy . Bardzo ją polubiliśmy. W smaku podobna jest do grochówki, z tym że zamiast łuskanego grochu używamy soczewicy. Do ugotowania tej zupy możemy użyć każdego rodzaju soczewicy , ja kupiłam zieloną ale polecam Wam czerwoną , wtedy zupa będzie bardziej apetyczna :) "Soczewiczanka" ( tak ją nazwał mój syn ;) ) jest sytym posiłkiem , więc spokojnie możemy ją podać jako danie główne . Myślę że warto rozszerzyć swoje menu o właśnie tę zupę .
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 920
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4164
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 165
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 676
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3510
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 721
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 920
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4164
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 165
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 676
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3510
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 721
Składniki
Włoszczyznę kroimy w kostkę. W garnku podsmażamy na oliwie drobno posiekaną cebulę i czosnek. Zalewamy ok 1,5 litrami wody dodajemy soczewicę, ziemniaki, marchew, seler, i zioła. Gotujemy ok 40-50 minut , aż soczewica będzie miękka. Pod koniec gotowania dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy solą ,pieprzem i papryką a gdy uznamy że, zupa jest za kwaśna dodajemy 1 łyżeczkę cukru. Zupę gotujemy jeszcze przez 5 minut. Smacznego!