Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mimo iż za oknem wreszcie mamy słonko, w mojej jadalni gości dzisiaj zupa z soczewicy . Bardzo ją polubiliśmy. W smaku podobna jest do grochówki, z tym że zamiast łuskanego grochu używamy soczewicy. Do ugotowania tej zupy możemy użyć każdego rodzaju soczewicy , ja kupiłam zieloną ale polecam Wam czerwoną , wtedy zupa będzie bardziej apetyczna :) "Soczewiczanka" ( tak ją nazwał mój syn ;) ) jest sytym posiłkiem , więc spokojnie możemy ją podać jako danie główne . Myślę że warto rozszerzyć swoje menu o właśnie tę zupę .
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 220
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 438
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 467
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 220
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 438
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 467
Składniki
Włoszczyznę kroimy w kostkę. W garnku podsmażamy na oliwie drobno posiekaną cebulę i czosnek. Zalewamy ok 1,5 litrami wody dodajemy soczewicę, ziemniaki, marchew, seler, i zioła. Gotujemy ok 40-50 minut , aż soczewica będzie miękka. Pod koniec gotowania dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy solą ,pieprzem i papryką a gdy uznamy że, zupa jest za kwaśna dodajemy 1 łyżeczkę cukru. Zupę gotujemy jeszcze przez 5 minut. Smacznego!