Do góry

Zupy Przepis na:

Smakowita buraczkowa z podsmażanymi ziemniaczkami

Smakowita buraczkowa z podsmażanymi ziemniaczkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 19 Ocena: 345

Dodano:

Odsłon: 2797

Smakowita buraczkowa z podsmażanymi ziemniaczkami

Składniki

  • Bulion:
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 0,5 korzenia selera
  • 1 pietruszka (korzeń + liście)
  • 2 listki laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 4 ziarenka pieprzu
  • 4 suszone grzybki
  • 200 g żeberek
  • Zupa:
  • 0,5 kg czerwonych buraków
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • pieprz i sól do smaku
  • natka pietruszki
5-6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Smakowita buraczkowa z podsmażanymi ziemniaczkami

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki do bulionu wrzucić do garnka, zalać 3 litrami zimnej wody, zagotować, zmniejszyć ogień do minimum i gotować pod przykryciem przez około 1,5 godziny.

  2. Obrać buraczki i pokroić w drobne słupki. Cebulę, czosnek posiekać i podsmażyć na patalni.

  3. Po 1,5 godziny odcedzić bulion od składników. Odłożyć do miseczki grzybki i marchewkę.

  4. Do bulionu wrzucić pokrojone buraczki i gotować przez 40 minut.

  5. Grzybki posiekać, marchewkę pociąć w talarki, natkę pietruszki posiekać i wszystko razem z podsmażoną cebulą i czosnkiem dodać do bulionu. Doprawić solą i pieprzem.

  6. Podawać ze świeżo podsmażonymi pokrojonymi w kostkę ziemniakami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń