Solianka to rosyjska zupa, bardzo aromatyczna i słono-kwaśna. Przygotujesz ją na bazie wołowiny i wieprzowiny. Dawniej podawano ją w karczmach i tawernach jako typowe danie chłopskie.
Solianka
Składniki
- 300 g mięsa wołowego (najlepiej z kością),
- 300 g mięsa wieprzowego (może być łopatka),
- 300 g kiełbasy podwędzanej albo wędzonej,
- 150 g boczku wędzonego,
- 3 marchewki,
- 2 pietruszki,
- 1 mały seler,
- 1 por,
- 2 cebule,
- 4 ząbki czosnku,
- 3 pomidory,
- 3-4 ogórki kiszone (duże),
- 250 ml zalewy z ogórków kiszonych,
- mały koncentrat pomidorowy lub 200 g przecieru pomidorowego,
- 1 łyżka oliwek czarnych,
- 1 łyżka oliwek zielonych,
- 3 ziela angielskie,
- 3 liście laurowe,
- natka pietruszki do smaku,
- gęsta śmietana do podania,
- sól, pieprz do smaku,
- odrobina tłuszczu do smażenia
Składniki
- 300 g mięsa wołowego (najlepiej z kością),
- 300 g mięsa wieprzowego (może być łopatka),
- 300 g kiełbasy podwędzanej albo wędzonej,
- 150 g boczku wędzonego,
- 3 marchewki,
- 2 pietruszki,
- 1 mały seler,
- 1 por,
- 2 cebule,
- 4 ząbki czosnku,
- 3 pomidory,
- 3-4 ogórki kiszone (duże),
- 250 ml zalewy z ogórków kiszonych,
- mały koncentrat pomidorowy lub 200 g przecieru pomidorowego,
- 1 łyżka oliwek czarnych,
- 1 łyżka oliwek zielonych,
- 3 ziela angielskie,
- 3 liście laurowe,
- natka pietruszki do smaku,
- gęsta śmietana do podania,
- sól, pieprz do smaku,
- odrobina tłuszczu do smażenia

Etapy przygotowania
Mięso wieprzowe i wołowinę umyj i osusz. Pokrój na średniej wielkości kawałki, przełóż do garnka, a następnie zalej wodą. Zacznij gotować.
W tym czasie przygotuj warzywa i dodawaj je do wywaru. Marchewki obierz i podziel na pół, dodaj do garnka. Tak samo zrób z pietruszkami. Seler również obierz i w całości wrzuć do gotującego się mięsa oraz warzyw. Z pora odkrój białą i jasnozieloną część, także wrzuć do garnka.
Dodaj do wywaru ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz (może być w ziarenkach).
Po około 2 godzinach gotowania na małym ogniu, kiedy mięso będzie miękkie, wyłóż je na deskę do krojenia. Oddziel wołowinę od kości i posiekaj na mniejsze kawałki. Jeśli chcesz, wieprzowinę także możesz rozdrobnić. Mięso dodaj ponownie do wywaru i gotuj dalej na małym ogniu. Jeśli chcesz, możesz też drobniej pokroić marchew, pietruszkę, por i seler. Gdyby któryś z domowników nie lubił któregoś z warzyw w zupie, wyłóż je i użyj np. do pasztetu albo sałatki.
Kiełbasę i boczek pokrój na drobniejsze kawałki. Cebulę posiekaj. Podsmaż całość na patelni z odrobiną tłuszczu wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodaj do zupy.
Pokrój ogórki kiszone w kostki, dodaj do wywaru mięsno-warzywnego. Dolej też kwaśny sok. Dodaj przecier pomidorowy lub koncentrat. Pokrój drobno oliwki i dodaj do solianki. Podawaj zupę w miskach wraz z kleksem śmietany.
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jogurt
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 10092
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, najlepsze jakie jadłam, nadziewane u...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Ciasta
- Kremy
- Dżemy
- Rogaliki
Odsłon: 880

Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 219
Ostatnio komentowane przepisy
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jogurt
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 10092
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, najlepsze jakie jadłam, nadziewane u...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Ciasta
- Kremy
- Dżemy
- Rogaliki
Odsłon: 880

Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 219



Składniki
- 300 g mięsa wołowego (najlepiej z kością),
- 300 g mięsa wieprzowego (może być łopatka),
- 300 g kiełbasy podwędzanej albo wędzonej,
- 150 g boczku wędzonego,
- 3 marchewki,
- 2 pietruszki,
- 1 mały seler,
- 1 por,
- 2 cebule,
- 4 ząbki czosnku,
- 3 pomidory,
- 3-4 ogórki kiszone (duże),
- 250 ml zalewy z ogórków kiszonych,
- mały koncentrat pomidorowy lub 200 g przecieru pomidorowego,
- 1 łyżka oliwek czarnych,
- 1 łyżka oliwek zielonych,
- 3 ziela angielskie,
- 3 liście laurowe,
- natka pietruszki do smaku,
- gęsta śmietana do podania,
- sól, pieprz do smaku,
- odrobina tłuszczu do smażenia
Mięso wieprzowe i wołowinę umyj i osusz. Pokrój na średniej wielkości kawałki, przełóż do garnka, a następnie zalej wodą. Zacznij gotować.
W tym czasie przygotuj warzywa i dodawaj je do wywaru. Marchewki obierz i podziel na pół, dodaj do garnka. Tak samo zrób z pietruszkami. Seler również obierz i w całości wrzuć do gotującego się mięsa oraz warzyw. Z pora odkrój białą i jasnozieloną część, także wrzuć do garnka.
Dodaj do wywaru ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz (może być w ziarenkach).
Po około 2 godzinach gotowania na małym ogniu, kiedy mięso będzie miękkie, wyłóż je na deskę do krojenia. Oddziel wołowinę od kości i posiekaj na mniejsze kawałki. Jeśli chcesz, wieprzowinę także możesz rozdrobnić. Mięso dodaj ponownie do wywaru i gotuj dalej na małym ogniu. Jeśli chcesz, możesz też drobniej pokroić marchew, pietruszkę, por i seler. Gdyby któryś z domowników nie lubił któregoś z warzyw w zupie, wyłóż je i użyj np. do pasztetu albo sałatki.
Kiełbasę i boczek pokrój na drobniejsze kawałki. Cebulę posiekaj. Podsmaż całość na patelni z odrobiną tłuszczu wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodaj do zupy.
Pokrój ogórki kiszone w kostki, dodaj do wywaru mięsno-warzywnego. Dolej też kwaśny sok. Dodaj przecier pomidorowy lub koncentrat. Pokrój drobno oliwki i dodaj do solianki. Podawaj zupę w miskach wraz z kleksem śmietany.