Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Solianka to rosyjska zupa, bardzo aromatyczna i słono-kwaśna. Przygotujesz ją na bazie wołowiny i wieprzowiny. Dawniej podawano ją w karczmach i tawernach jako typowe danie chłopskie.
Kotlety faszerowane szynką i serem to klasyczny przepis, który zachwyca swoim...
Odsłon: 3993
Kruche i mocno maślane ciasteczka kakaowe z kawałkami białej czekolady. Bardz...
Odsłon: 151
Rogaliki zrobione tylko z mąki i serka mascarpone. Dwa składniki, do tego ulu...
Odsłon: 591
Ciasto smakuje rewelacyjnie i pięknie wygląda. Masa jogurtowa zrobiona jest z...
Odsłon: 519
Kotlety faszerowane szynką i serem to klasyczny przepis, który zachwyca swoim...
Odsłon: 3993
Kruche i mocno maślane ciasteczka kakaowe z kawałkami białej czekolady. Bardz...
Odsłon: 151
Rogaliki zrobione tylko z mąki i serka mascarpone. Dwa składniki, do tego ulu...
Odsłon: 591
Ciasto smakuje rewelacyjnie i pięknie wygląda. Masa jogurtowa zrobiona jest z...
Odsłon: 519
Składniki
Mięso wieprzowe i wołowinę umyj i osusz. Pokrój na średniej wielkości kawałki, przełóż do garnka, a następnie zalej wodą. Zacznij gotować.
W tym czasie przygotuj warzywa i dodawaj je do wywaru. Marchewki obierz i podziel na pół, dodaj do garnka. Tak samo zrób z pietruszkami. Seler również obierz i w całości wrzuć do gotującego się mięsa oraz warzyw. Z pora odkrój białą i jasnozieloną część, także wrzuć do garnka.
Dodaj do wywaru ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz (może być w ziarenkach).
Po około 2 godzinach gotowania na małym ogniu, kiedy mięso będzie miękkie, wyłóż je na deskę do krojenia. Oddziel wołowinę od kości i posiekaj na mniejsze kawałki. Jeśli chcesz, wieprzowinę także możesz rozdrobnić. Mięso dodaj ponownie do wywaru i gotuj dalej na małym ogniu. Jeśli chcesz, możesz też drobniej pokroić marchew, pietruszkę, por i seler. Gdyby któryś z domowników nie lubił któregoś z warzyw w zupie, wyłóż je i użyj np. do pasztetu albo sałatki.
Kiełbasę i boczek pokrój na drobniejsze kawałki. Cebulę posiekaj. Podsmaż całość na patelni z odrobiną tłuszczu wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodaj do zupy.
Pokrój ogórki kiszone w kostki, dodaj do wywaru mięsno-warzywnego. Dolej też kwaśny sok. Dodaj przecier pomidorowy lub koncentrat. Pokrój drobno oliwki i dodaj do solianki. Podawaj zupę w miskach wraz z kleksem śmietany.