Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Staropolska kartoflanka to prosta, rozgrzewająca i pożywna zupa, która jest idealna dla osób oszczędnych i lubiących gotować na 2-3 dni. Sycące ziemniaki, marchew i seler duszone są w esencjonalnym bulionie zagęszczonym tradycyjną zasmażką maślaną. Nie mogło oczywiście zabraknąć wędzonego boczku, który dodaje głębi.
Staropolska kartoflanka to zupa, którą przyrządzisz z tanich i łatwo dostępnych składników. Jest to pomysł na sycący, rozgrzewający obiad dla całej rodziny na chłodne dni. Choć jest niesamowicie prosta i szybka w przyrządzeniu, jej smak jest głęboki i bogaty, a wędzony boczek dodaje dymnego, mięsnego aromatu, co czyni ją idealnie prostą, wiejską zupą. Ziemniaki dostarczają energii i sycą na bardzo długo, a warzywa korzeniowe są źródłem błonnika, witamin i składników mineralnych.
Najlepiej używać ziemniaków sałatkowych typu A, które mają mniejszą tendencję do rozpadania się. Jeśli dysponujesz jedynie kartoflami typu B lub C, wlej do nich odrobinę octu, który pomoże im utrzymać kształt. Oczywiście nie wolno przegotowywać ziemniaków, bo za długie gotowanie rozgotuje w końcu każde warzywo.
Boczek jest opcjonalnym składnikiem, który - choć dodaje wyjątkowego aromatu - nie jest niezbędny. Jego pominięcie sprawi, że zupa będzie lżejsza i w pełni wegetariańska. Aby wzbogacić jej smak w wersji bezmięsnej, możesz dodać więcej warzyw korzeniowych, użyć wędzonej papryki lub chili w proszku dla uzyskania dymnej nuty. Alternatywnie możesz dodać boczek w wersji wegańskiej, który jest dostępny w wielu większych sklepach spożywczych.
Użycie domowego bulionu drobiowego lub warzywnego z gotowanego wcześniej rosołu zamiast wspomnianych w przepisie 2 litrów wody znacznie wzbogaci smak kartoflanki, czyniąc ją bardziej esencjonalną. Woda jest rozwiązaniem tańszym i prostszym, ale to właśnie bulion podniesie jakość zupy. W takim przypadku jednak zmniejsz ilość soli, którą dodatkowo dodasz, bo sam wywar jest już często wystarczająco słony. Wykorzystaj również tłuszcz z wytopienia boczku, na którym najlepiej podsmaż cebulę, dodając odrobinę masła dla maślanego aromatu.
Zasmażka może stać się grudkowata, jeśli nie została prawidłowo rozrzedzona lub jest dodawana do zupy zbyt gwałtownie. Aby tego uniknąć, rozrzedź zasmażkę, powoli wlewając do niej kilka łyżek zimnej wody lub zupy, mieszając, aż powstanie gładka mieszanina. Następnie wlewaj ją ostrożnie i powoli do delikatnie gotującej się zupy, cały czas mieszając, najlepiej za pomocą trzepaczki. Jeśli w dalszym etapie okaże się, że staropolska kartoflanka stanie się zbyt gęsta, dodaj do zupy nieco więcej bulionu lub wody, by odpowiednio ją rozrzedzić.
Po zalaniu wodą lub bulionem zupa powinna się gotować na średnim ogniu przez około 20-30 minut, lub do momentu, gdy ziemniaki i marchewka będą miękkie. Sprawdź je widelcem, uważając, by nie przegotowywać ich, bo ziemniaki staną się papkowate. Pamiętaj także, że wcześniej warzywa zostały podsmażone, co wpływa na ogólny czas gotowania. Podsmażanie, czyli tzw. zeszklenie składników, umożliwia ich karmelizację, dzięki czemu cebula i marchew zyskują dodatkowej słodyczy i głębi smaku, co przyczynia się do poprawy smaku całej zupy. Tłuszcz jest także nośnikiem aromatu.
Kartoflanka to prosta baza podstawowych smaków, którą można wzbogacać. Fasolka szparagowa, por, zielony groszek czy papryka są dobrymi dodatkami, ale dokładaj je do zupy w odpowiednim momencie - twardsze warzywa trzeba dodać wcześniej do garnka, a miękkie, takie jak groszek, pod sam koniec gotowania. Świetnie sprawdzą się także grzyby. Dla wzbogacenia smaku możesz dodać liść laurowy i ziele angielskie, a także majeranek, koperek czy wędzoną paprykę. Miłośnicy mięsnych zup będą szczęśliwi, wiedząc, że razem z boczkiem warto dodać również dobrej jakości podsmażoną kiełbasę.
Taki kapuśniaczek to danie obiadowe. Zupa bardzo smaczna i pożywna o wyrazist...
Odsłon: 1205
Wystarczy kilka minut i mamy smaczny dodatek do kawy. Polecam.
Odsłon: 2851
Kotlety z serka wiejskiego to pyszna, lekka propozycja, która doskonale spraw...
Odsłon: 78277
Łosoś to niezwykle zdrowa ryba, dlatego warto, aby regularnie pojawiała się n...
Odsłon: 363
Taki kapuśniaczek to danie obiadowe. Zupa bardzo smaczna i pożywna o wyrazist...
Odsłon: 1205
Wystarczy kilka minut i mamy smaczny dodatek do kawy. Polecam.
Odsłon: 2851
Kotlety z serka wiejskiego to pyszna, lekka propozycja, która doskonale spraw...
Odsłon: 78277
Łosoś to niezwykle zdrowa ryba, dlatego warto, aby regularnie pojawiała się n...
Odsłon: 363
Składniki
Ziemniaki, marchewki, pietruszkę i selera obierz, umyj i pokrój w drobną kostkę.
W wysokim garnku rozgrzej łyżkę masła. Cebulę drobno poszatkuj i podsmaż na złoty kolor. Czosnek przeciśnij przez praskę i wrzuć do garnka. Możesz dodać również wędzony boczek pokrojony w kostkę. Następnie przełóż pokrojone warzywa, podsmaż przez 2-3 minuty i zalej 2 litrami wody. Gotuj składniki do miękkości.
Na patelni rozgrzej pozostałą część masła, dodaj mąkę i zrób zasmażkę. Dodaj zasmażkę do zupy. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem udekoruj staropolską kartoflankę pokrojonym szczypiorkiem.