Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa wiejska to fantastyczna forma rozgrzewającego i sycącego posiłku. Wykonasz ją z prostych składników, które na pewno masz w kuchni. Zupa wychodzi gęsta, pożywna i treściwa dzięki dodaniu białej fasoli i fragmentów chleba. W konsystencji przypomina nieco gulasz, więc możesz ją jeść samodzielnie, już bez innych dodatków.
Krótko mówiąc jest pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 1527
Potrzebnych jest tylko 5 głównych składników i mamy szybką, prostą w wykonan...
Odsłon: 121
Bigosik z delikatnej, słodkiej kapusty stożkowej z pieczarkami i kiełbasą dus...
Odsłon: 46
Racuszki z gruszką polane płynną czekoladą. To propozycja na śniadanie lub de...
Odsłon: 107
Wiosną jajka smakują najlepiej.
Odsłon: 6257
Krótko mówiąc jest pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 1527
Potrzebnych jest tylko 5 głównych składników i mamy szybką, prostą w wykonan...
Odsłon: 121
Bigosik z delikatnej, słodkiej kapusty stożkowej z pieczarkami i kiełbasą dus...
Odsłon: 46
Racuszki z gruszką polane płynną czekoladą. To propozycja na śniadanie lub de...
Odsłon: 107
Wiosną jajka smakują najlepiej.
Odsłon: 6257
Składniki
Jeśli używasz suszonej fasoli, włóż ją do dużego garnka, zalej wodą i odstaw na noc do namoczenia. Rano dodaj 1 ząbek czosnku i ugotuj fasolę do miękkości. Połowę fasoli zmiel blenderem na gładki, luźny krem, dodając część wody po gotowaniu. W przypadku fasoli z puszki postąp podobnie, połowę fasoli zmiksuj wraz z płynem i odstaw.
W dużym garnku na zupę rozgrzej masło lub olej, wrzuć obraną i drobno posiekaną w kostkę cebulę i przesmażaj, aż stanie się błyszcząca. Dodaj 1 ząbek czosnku, liść laurowy, kulki ziela angielskiego, suszone zioła, a następnie obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewki oraz posiekane w plasterki łodygi selera. Posól warzywa i przesmażaj około 5 minut, aż zmiękną. Następnie dodaj fasolę (w całości) oraz poszatkowaną kapustę. Znów chwilę przesmażaj, aby całość zaczęła ładnie pachnieć. Do warzyw wlej pomidory z puszki, purée z fasoli, a także ok. 250-300 ml wody – w zależności od tego, jak gęsta ma być zupa. Gotuj zupę na średnim ogniu przez około 30-40 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Na koniec dopraw solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzej pozostały tłuszcz i obsmaż na złoto pokrojone fragmenty czerstwego chleba. Możesz także włożyć kromki do piekarnika i upiec na złoto. Grzanki dodadzą chrupkości, a pieczywo tak szybko nie zmięknie w zupie.
Gotową zupę nalewaj do talerzy, włóż do niej kilka fragmentów podpieczonego chleba i udekoruj ulubioną zieleniną. Wiejska zupa najlepiej smakuje gorąca.