Do góry

Zupy Przepis na:

Staropolska wigilijna zupa migdałowa

Staropolska wigilijna zupa migdałowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 72 Ocena: 470

Dodano:

Odsłon: 3606

Zupa migdałowa z ryżem i rodzynkami to tradycyjna staropolska potrawa wigilijna. Oczywiście to tradycja ludzi zamożnych, których było stać na migdały, biedni jadali barszcz czerwony lub zupę grzybową. Staropolskie przepisy na tę potrawę przewidują dwa warianty – zupę na tłustym mleku albo śmietance lub postną – na wodzie (dawniej w czasie postu nie jadano nie tylko mięsa, ale również nabiału, jaj, masła. Kto miał możliwość zastępował mleko mlekiem migdałowym).

Składniki

  • 500 g migdałów
  • 250 g ryżu
  • 250 g rodzynek
  • 2 litry tłustego mleka lub mleka połączonego ze śmietaną 30%
  • szczypta cynamonu
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Staropolska wigilijna zupa migdałowa

Przygotowanie

  1. Rodzynki i migdały zalać gorącą wodą, odstawić na kilka godzin.

    Ryż ugotować na sypko.

    Migdały odsączyć z wody i obrać z łupinek. Następnie rozgnieść w moździerzu lub malakserze na gładką masę, dodając do nich szklankę wody. W ten sposób powstanie mleko migdałowe.

    Rozgniecione migdały razem z mlekiem migdałowym zalać zwykłym mlekiem, zagotować na małym ogniu. Następnie zblendować.

    Zupę migdałową przecedzić na gęstym sicie. Dosłodzić do smaku, dodać cynamonu. Pozostałe na sitku wiórki migdałowe można użyć do wypieków.

    Na talerze nałożyć ryż i odsączone rodzynki, zalać zupą migdałową. Jeść na ciepło lub na zimno.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń