Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomidorowa...jak Polska długa i szeroka wszyscy ją znają :) Każdy ma jednak inny sposób na jej przyrządzanie. Ja znalazłam swój :) Jestem z niego bardzo zadowolona :) W sezonie pomidorowym taką zupę gotuje na świeżych pomidorach. Teraz wykorzystuję te z puszki. Smakiem i stopniem kwasowości różnią się w zależności od ich rodzaju. Dlatego ich ilość w zupie zależy od tego jaki chcecie uzyskać smak. Ja lubię przełamany czyli słodko kwaśny
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 70
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 279
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 70
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 279
Składniki
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, obsmażyć z dwóch stron na rumiano udźce kurczaka. Odłożyć na ogrzany półmisek.
Na tej samej patelni zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać pokrojony w paseczki por, startą na tarce o dużych oczkach marchewkę i pietruszkę. Wszystkie warzywa chwilę razem podsmażać mieszając, dodać liście laurowe, ziele angielskie, tymianek. Ułożyć na wierzchu mięso, oprószyć solą, pieprzem i papryką, dusić pod przykryciem do miękkości mięsa.
Mięso wyłożyć na półmisek. Usunąć ziele angielskie i liście laurowe. Uduszone warzywa włożyć wraz z pomidorami do blendera i zmiksować.
Przełożyć do garnka, wlać ok. 2 l gorącej wody, gotować chwilę na wolnym ogniu. Doprawić do smaku sosem pomidorowym lub solą, pieprzem, odrobina cukru, papryką i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku.
Podawać z kawałkami obranego od kości mięsa i ugotowanym makaronem.