Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma lepszego posiłku na chłodny, zimowy dzień, niż rozgrzewająca, sycąca zupa z klopsikami. Kombinacja przypraw stymuluje termogenezę, czosnek działa antybakteryjne, warzywa są źródłem cennych witamin. Bogaty skład, sprawia, że zupa krzepi i sprawdza się w roli jednogarnkowego obiadu.
Chili con carne to danie, które pierwszy raz zostało odnotowane w 1857 roku!...
Odsłon: 122
Chili con carne to danie, które pierwszy raz zostało odnotowane w 1857 roku!...
Odsłon: 122
Składniki
Przygotuj klopsiki do zupy. Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Posiekaj drobno cebulę i pietruszkę. Cebulę zeszklij na maśle klarowanym. Połącz w misce mięso, przestudzony ryż, cebulę, jajko, pietruszkę i wszystkie przyprawy. Wymieszaj na jednolitą masę. Uformuj z niej klopsiki. Obsmaż krótko na patelni, na której smażyła się cebula.
Przygotuj składniki na zupę. Zagotuj bulion. Pokrój w kostkę marchewki, seler i cebulę. Posiekaj czosnek. Podsmaż warzywa na patelni po mięsie (czosnek dołóż na koniec). Gdy się zarumienią, dodaj je do gotującego się bulionu. Dodaj także pomidory oregano, wędzoną paprykę i chili. Gotuj do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania dopraw zupę solą i pieprzem. Dodaj klopsiki i gotuj jeszcze 5-10 minut. Przed podaniem udekoruj zupę posiekaną natką pietruszki.