Do góry

Zupy Przepis na:

Szczawiowa z jajkiem.

Szczawiowa z jajkiem.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1610 Ocena: 22960

Dodano:

Odsłon: 568

Zupa z pierwszego, wiosennego szczawiu, podana z jajkiem.

Składniki

  • szczaw ogrodowy 3 pęczki
  • korzeń pietruszki 1 szt.
  • marchew 1 szt.
  • Liść laurowy 2 szt.
  • Ziele angielskie 5 szt.
  • ćwiartki kurczaka 1 szt.
  • filet z kurczaka połowa
  • ziemniaki 4 szt.
  • Koperek
  • natka pietruszki
  • jajka kurze 4 szt. (ugotowane na twardo)
  • śmietana 30% do zabielenia
  • woda 3 litry
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Szczawiowa z jajkiem.

Przygotowanie

  1. W dwóch litrach posolonej wody gotujemy wymyte mięsa, podczas gotowania zbieramy szumowiny. Gotujemy do miękkości mięs. Dodajemy obraną, startą na dużych oczkach marchew, pietruszkę i pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy do ich miękkości. W między czasie przebieramy i myjemy szczaw, kroimy w centymetrowe paski i jak ziemniaki będą miękkie dodajemy go do garnka razem z natką pietruszki, liśćmi laurowymi, zielem angielskim i koprem. Przyprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem ziołowym. Zupę gotujemy aż szczaw będzie w miarę miękki, zabielamy zupę i kończymy gotowanie. Podajemy gorącą z ugotowanym jakiem na twardo.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń