Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Macie blisko las i łąki ? A może lubicie zupę szczawiową to warto się wybrać na spacer do lasu aby nazbierać sobie szczawiu, z takiego leśnego szczawiu zupa jest bardziej kwaśna niż ze szczawiu ogrodowego.
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 73
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 167
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 952
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 248
Przepis dnia
Dorsz pieczony to szybki i prosty przepis na rybne danie, które sprawdzi się...
Odsłon: 5380
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 73
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 167
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 952
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 248
Przepis dnia
Dorsz pieczony to szybki i prosty przepis na rybne danie, które sprawdzi się...
Odsłon: 5380
Składniki
Na początek przygotować szczaw narwany w lesie, przebrać go, umyć a następnie pokroić może być razem z łodyżkami o ile nie jest przerośnięty ponieważ przerośnięty jest nie smaczny i wyczuwa się w zupie jakby były twarde nitki. Do garnka wlać 2 litry wody dodać pokrojoną dowolnie marchew, por pokrojony drobniej, ziemniaki pokrojone w kostkę oraz dowolny tłuszcz. Całość zagotować następnie zmniejszyć ogień i na wolnym gotować do miękkości ziemniaków, w trakcie gotowania dodać suszoną włoszczyznę, przyprawę uniwersalną, ziela angielskie oraz liść laurowy.
Gdy ziemniaki w gotującym się wywarze warzywnym są już wystarczająco miękkie, dodać przygotowany szczaw i chwilkę pogotować całość na bardzo wolnym ogniu. W czasie gdy zupa się gotuje przygotować śmietanę, do salaterki przełożyć śmietanę tak pół dużego kubka wsypać cukier oraz dwadzieścia łyżek gorącego wywaru z zupy. Całość rozprowadzić do momentu aż nie będzie grudek ze śmietany ( dodając cukier do takiej śmietany sprawi to że ona się nie zwarzy w kwaśnej zupie ).
Jak już zupa chwilę się pogotowała i szczaw jest mięciutki, doprawić całość według swego smaku przyprawą uniwersalną. Następnie wlać przygotowaną wcześniej śmietanę z cukrem, szybkim ruchem łyżki zamieszać aby śmietana się nie zważyła. Można lekko zagotować lecz nie ma takiej potrzeby. Ugotowaną zupę zdjąć z ognia.
Zupa wyszła tak smaczna że bez dolewek się nie obyło. Ugotowaną zupę podałam z jajkiem od kur zielononóżek ugotowanymi na twardo, polecam przed zjedzeniem dodać pieprzu naturalnego wtedy jest inny smak zupy. Jeżeli uwielbiacie szczawiową to serdecznie polecam ten przepis na szczawiową bez mięsa.