Do góry

Zupy Przepis na:

Szybka szczawiowa bez mięsa

Szybka szczawiowa bez mięsa

Autor:

Przepisów i artykułów: 621 Ocena: 3764

Dodano:

Odsłon: 1649

Witajcie serdecznie dziś zaproponuję wam szybką zupkę szczawiową, gotową w zaledwie 30 minut. Nie wiem jak wy ale ja akurat szczawiowej nie lubię z mięsem, właśnie tak ugotowana jak dziś podam wam przepis najlepiej mi i moim domownikom smakuje. Myślę że spodoba wam się przepis a zwłaszcza dla zapracowanych i chcących szybko a dobrze zjeść.

Składniki

  • 1 kawałek tłuszczu (u mnie z gęsi) lub 3 - 4 łyżki oleju,
  • 8-10 ziemniaków (w zależności od gęstości zupy),
  • 1 słoik szczawiu 470 g (mam tegoroczny od mamy),
  • 2 marchewki 120 g,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • 1 łyżka cukru,
  • 3/4 kubka 330 g śmietany 18 %,
  • 1 łyżka przyprawy z solą np. Vegeta
  • dodatkowo :
  • dowolna ilość jajek (zależne od osób w domu).
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Szybka szczawiowa bez mięsa

Przygotowanie

  1. Do garnka wlać 2 litry wody, dodać dowolny tłuszcz lub olej, następnie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz marchew pokrojoną według swojego uznania. Gotować całość do miękkości ziemniaków i marchwi. W międzyczasie przygotować szczaw.

  2. Gdy ziemniaki i marchew są już miękkie, doprawić do smaku przyprawą z solą, dodać szczaw razem z sokiem ze słoika, dodać również ziela angielskie i liście laurowe. Chwilkę pogotować na wolnym ogniu. W czasie gdy zupa się gotuje przygotować śmietanę, rozrobić ją z wywarem od zupy dodając cukier ( gdy dodamy cukier do śmietany nie zważy ona się w zupie ).

  3. Do gotującej się na wolnym ogniu zupy, wlać przygotowaną wcześniej śmietanę i szybkim ruchem łyżki zamieszać aby śmietana się nie zważyła. Zupę chwilkę zagotować można jeszcze doprawić według siebie przyprawą z solą jak również dodać szczyptę pieprzu i zdjąć z ognia.

  4. Zupa wyszła bardzo smaczna ja ugotowałam razem z ziemniakami tak jak mama gotowała nam w dzieciństwie ale można ugotować sam barszcz według tego przepisu i ziemniaki ze skwarkami podać osobno. Zupkę podałam z jajkiem ugotowanym na twardo.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń